Nema boje
271

U Sarajevu "nestala" biciklistička staza dužine 800 metara

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Blizu 40.000 KM koštali su radovi na obilježavanju biciklističke staze dužine 800 metara u ulici Hamdije Čemerlića na području Općine Novo Sarajevo, a dvije godine poslije staza skoro da i ne postoji s obzirom da je crvena boja kojom je staza označena gotovo nestala.

Staza, duž obje strane, od zgrade Energoinvesta pa do raskrsnice sa ulicom Zvornička napravljena je s ciljem povećanja sigurnosti kretanja pješaka i biciklista.

Kako je navedeno po završetku radova, biciklistička staza je presvučena podlogom "Signocryl", jednokomponentnom crvenom bojom, oivičena sa punom bijelom linijom sa obje strane, a na prelazu preko glavne saobraćajnice Zmaja od Bosne izvršeno je obilježavanje sa plavom bojom. U sklopu obilježavanja horizontalne signalizacije na mjestima ukrštanja biciklističke staze sa kolskim i pješačkim saobraćajem, izvršeno je obilježavanje svih pješačkih prijelaza.

Iz Općine Novo Sarajevo za Klix.ba su kazali da bi uskoro trebali sklopiti ugovor za novo obilježavanje biciklističke staze.

"U toku je potpisivanje ugovora za izvođenje radova na ponovnom obilježavanju ranije izvedenih radova biciklističke staze u ulici Hamdije Čemerlića. Nakon toga, očekuje se početak izvođenja radova."

Nadležni iz Općine nisu odgovorili na upit koliki je vremenski rok trajanja podloge kojom je staza rađena, a u Direkciji za puteve KS su kazali da za građevinske radove garantni rok izvedenih radova zavisi od tenderske dokumentacije i obično bude dvije do tri godine.

"Po pitanju boje, prema Pravilniku o održavanju, garancija je godinu dana, tj. prefarbavanje je predviđeno da se vrši jednom godišnje", kazali su u Direkciji za puteve KS.

Izvođač radova 2016. godine bila je firma Sacom iz Ilijaša, a projekat čija vrijednost iznosi 39.256 KM su sufinansirale Općina Novo Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo za Klix.ba su kazali da Programom održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica na području Kantona Sarajevo za 2018. godinu nisu predviđena izdvajanje sredstava za biciklističke staze jer iste nisu u njihovoj nadležnosti.

U Direkciji ističu da je redovno održavanje potrebno za bilo koji objekat koji se izgradi, kako bi se očuvalo projektovano stanje saobraćajne površine.

"Kao trajnije i skuplje rješenje, koje ne zahtjeva puno posla oko održavanja, je tzv. dekorativni beton (beton/asfalt u boji) koji je kao pilot projekat ugrađen kod Stupske petlje", navodi se u odgovoru.

I na drugim lokacijama u glavnom gradu BiH može se primijetiti izblijedjela boja na biciklističkim stazama.