Ko će liječiti djecu?
314

U Sarajevu nedostaje 19 pedijatara, na konkurse se niko ne prijavljuje

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dugogodišnji problem nedostatka pedijatara u Kantonu Sarajevo uvijek je posebno izražen u zimskom periodu kada sve više mališana treba ljekarsku pomoć.

Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kažu za Klix.ba da postoji potreba za upošljavanjem pedijatara, ali i da se na raspisane konkurse za prijem ovog kadra niko nije prijavljivao.

Građani se s pravom pitaju ko će usljed nedostatka medicinskog kadra liječiti njih i djecu.

Redakciji portal Klix.ba se javila nezadovoljna majka koja je ukazala na to da je proteklog vikenda u dežurnom Domu zdravlja na Otoci radila jedna doktorica.

Žena, čiji je identitet poznat redakciji, navodi da je kćerku zbog povišene temperature odvela u Dom zdravlja te da se u čekaonici nalazilo 15 osoba, a da je jedna doktorica bila zadužena za pregled pacijenata sa područja četiri općine u Kantonu Sarajevo svih uzrasta.

"Da li je normalno da djeca koja su tek krenula u školu budu izmiješana sa ostalim starosnim dobima? Da li je normalno da jedna doktorica sama pokriva pa ovoliki broj pacijenata? Nakon 30 minuta čekanja, oduševila sam se ljubaznošću i stručnošću doktorice koja je, uzgred rečeno veoma mlada, ali da li je humano da ona sama radi? U trenutku mog pregleda stiže i hitan slučaj, a doktorica uz izvinjenje ide u intervenciju", objašnjava žena koja se obratila našem portalu.

Iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo kažu nam da ova ustanova trenutno upošljava 28 specijalista pedijatrije koji su raspoređeni po organizacionim jedinicama.

Ističu da je sistematizovano ukupno 47 radnih mjesta za specijaliste pedijatrije, što znači da postoji potreba za još 19 pedijatara.

Veliki je izazov, dodaju, postići optimalno rješenje u odnosu na ukupan broj raspoloživih pedijatara djece na određenom području.

"Kada govorimo o dostupnosti zdravstvene zaštite kao o jednom od temeljnih načela, kao Ustanova nastojimo da bude dostupna svakome Nedostatak stručnog kadra, pedijatara i gotovo ugasle školske medicine je hronično stanje sa kojom se suočavaju kako zemlje regiona tako i naš sistem", navode iz Doma zdravlja KS.

Kažu nam da su specijalisti pedijatrije visoko deficitaran kadar te da je Dom zdravlja KS u prethodnom periodu u više navrata raspisivalo javne oglase za popunu navedenih radnih mjesta na koje se niko nije javljao.

"U toku 2024. godine sa specijalističkog usavršavanja u proces rada dolaze četiri pedijatra u JU Dom zdravlja KS", zaključuju iz ove ustanove.