Konačno
2.9k

U Sarajevu krajem ljeta prva bh. povorka ponosa

Piše: I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina će konačno, nakon svih država u regiji, dobiti svoju povorku ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

Inicijativa da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

"Povorka predstavlja borbu protiv nasilja, zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao i drugi građani BiH i slogan će biti 'Ima izać''", rekao je član organizacionog odbora Branko Čulibrk.

Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih evenata koji slave i promovišu zakonom i Ustavom data prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, Bosanskohercegovačka povorka ponosa prvi je događaj svoje vrste u našoj zemlji.

Povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori.

"Povorka ponosa je jedan od najvažnijih aktivističkih događaja i pokazalo se da ona brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBT osoba. Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminisane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u porodicu, na poslu, u institucijama, na ulici. Ovaj organizacioni odbor poštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti ", rekla je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra, a koja je ujedno i članica organizacionog odbora povorke.

Članica organizacionog odbora Dajana Bakić rekla je da su najave za održavanje povorke već predate Ministarstvu saobraćaja i MUP-u Kantona Sarajevo.

"Pozivamo sve građane i građanske na solidarnost i da nam se pridruže u povorci ponosa", rekla je Bakić.