BiH
26

U Sarajevu i okolini povećana količina štetnih čestica i žute prašine u zraku

Piše: A. B.
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na planinama iznad grada i u prigradskim naseljima protekle noći je zabilježena visoka koncentracija štetnih čestica u zraku zbog visokih temperatura koje su zastupljene posljednjih dana.

Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais za Klix.ba je kazao da je 60 mikrograma satne vrijednosti paralelno zabilježeno na mjernim stanicama Otoka i Ivan Sedlo.

"Jugozapadni vjetar iz Afrike, visoke temperature i sparno vrijeme doprinijeli su negativnoj atmosferi u zraku, odnosno povećanju štetnih čestica. Topli zrak donio je u Sarajevo, ali i na planine žutu prašinu, odnosno jugozapadnu prašinu. Nije riječ o alarmantnim podacima, a štetne čestice mogu se osjetiti i u gradu i na planini", rekao je Tais.

Prema njegovim riječima, stanovništvo mora znati da se žuta prašina i štetne čestice mogu očekivati dolaskom visokih temperatura odnosno jugozapadnog vjetra.

Prema prognozama meterologa, poslije podne se porastom oblačnosti očekuju pljuskovi i grmljavina. Izraženije grmljavinsko nevrijeme je moguće na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.