I dalje "opasno"
103

U Sarajevu i jutros zabilježeno veliko zagađenje zraka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon sinoćnje rekordne zagađenosti aparati Američke ambasade u Sarajevu i jutros pokazuju opasno zagađenje u glavnom gradu BiH. Već u sedam sati izmjereno je 363 AQI, a Indeks kvaliteta zraka je baš kao i tokom noći okarakterisan kao opasan.

Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais ranije je istakao da u Sarajevu dominira povišena koncentracija prašine (PM10 i PM2.5), a trenutni stepen zagađenosti može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Uprkos tome, jučer su iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo saopćili da prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo trenutno ne postoje uslovi predviđeni za proglašenje jedne od epizoda iz pomenutog plana. Za sada se samo preporučuje ograničeno kretanje na otvorenom za osjetljive kategorije kao što su trudnice, starije osobe, djeca predškolskog uzrasta i hronični bolesnici na koje ovako zagađen zrak ima najviše negativnog utjecaja.

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo o zagađenju će raspravljati na sjednici Skupštine u srijedu.