Lutalica sve više na ulicama
0

U Sarajevu i dalje niko ne gradi azil za pse

Piše: A. Kovač
Iako se građani Sarajeva konstantno žale da je u svim naseljima povećan broj napuštenih pasa, te da djeca ne smiju proći ulicom do škole, a ni stariji ljudi izaći u šetnju, zbog opasnosti da ih neki pas ne napadne, nadležne institucije i dalje ništa ne rade da riješe ovaj problem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Naime, novi Zakon o zaštiti životinja zabranjuje njihovo ubijanje te kafilerija koja kao radna jedinica već 50 godina postoji pri KJKP preduzeću "Rad“, a koja se bavila hvatanjem i eutanazijom pasa lutalica, sada ne smije ubijati životinje.

Prema riječima Ahmeda Đipe, portparola KJKP "Rad“, uposlenici kafilerije mogu obavljati aktivnosti samo na poziv veterinarskog inspektora ali to su pojedinačni slučajevi odnosno kada postoji opasnost da će neki pas napasti građane ili kada je u pitanju bjesnilo. Kafilerija je prije novog zakona godišnje eutanizirala između 6.000 i 7.000 pasa lutalica.

Napušteni i psi lutalice, a kojih je sve više u gradu, ne smiju se ubijati, a istovremeno u Sarajevu ne postoji azil za prihvat ovih životinja. Nadležne institucije ne poduzimaju ništa ni po pitanju kastracije kako se pasi ne bi razmnožavali. Da situacija bude još tužnija azili za prihvat napuštenih i pasa lutalica već su izgrađeni u Tuzli, Bratuncu, Foči...

"Ovo je bruka za glavni grad, da u jednom Bratuncu postoji azil, a u Sarajevu ne. Za takvo nešto ne treba puno novca već samo volje koja očigledno ovdje ne postoji. Po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja sklonište za životinje osniva fizička ili pravna osoba, jedinica lokalne samouprave, općina, grad, kanton ili entitet“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Inga Dujmović, Državni veterinarski inspektor za nadzor dobrobiti životinja, dodajući da Zakon postoji, a da je sada red na nadležnim institucijama da nešto poduzmu.

I dok su načelnici općina Tuzle, Bratunca i Foče svjesni zakona i poduzeli su mjere da se riješi problem smještaja napuštenih i pasa lutalica u Sarajevu se, očigledno, po običaju čeka da nastrada neko dijete ili osoba pa da nadležne institucije, pod pritiskom javnosti, poduzmu nešto po ovom pitanju.

Inače, kako je ranije u izjavi za Sarajevo-x.com kazao Velimir Ivanišević, osnivač Udruženja za sprečavanje okrutnosti nad životinjama "SOS“, Sarajevo je još prije nekoliko godina imalo priliku da riješi ovaj problem. Naime, izgradnja centra za nezbrinute životinje je 2000. godine ušla u regulacioni plan razvoja Kantona Sarajevo i taj plan je Skupština KS usvojila. Međutim, Gradska uprava 2002. godina ukinula je urbanističku saglasnost iz ko zna kojih razloga.