Dnevni bilans
17

U Sarajevu danas sedam novozaraženih, u dvije bolnice 81 pacijent

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je registrovano sedam novih slučajeva koronavirusa od 396 obrađenih testova. U istom periodu prijavljena su dva smrtna slučaja od posljedica zaraze.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih četvero, odnosno 54,14 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 81 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 31, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 50 pacijenata. Podršku respiratora na KCUS-u koriste dva pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste tri pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest.

U protekla 24 sata s hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U covid-ambulantama JU Dom zdravlja KS pregledano je 118 pacijenata, od kojih su tri transportovana u KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 79 PCR testova. Na punktovima u Novom Gradu, u Semizovcu i na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je na drive-in punktovima i u covid-ambulantama prikupljen 221 uzorak za PCR test.

Covid-pozivni centar je zabilježio 56 poziva, a obavljen je i 91 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 322 aktivna slučaja zaraze. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.887 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.386 osoba zaraženih koronavirusom i 50.797 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 26.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.