BiH
0

U Sarajevu danas preminuo profesor Bećir Džaka

FENA
U Sarajevu je danas u 71. godini preminuo dr. Bećir Džaka, redovni profesor u penziji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Džaka je bio istaknuti stručnjak iz oblasti perzijskog jezika i književnosti. Kao autor brojnih radova iz navedenih oblasti, u dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, svoje je znanje prenosio studentima i studenticama brojnih visokoškolskih ustanova, kako u BiH tako i u inostranstvu.

Čitav svoj životni vijek posvetio je očuvanju i unapređenju studija perzijskog jezika i književnosti, radeći na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Djelo od posebne vrijednosti ne samo za studente iranistike, nego i za širu čitalačku publiku je "Historija perzijske književnosti", knjiga koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg nastavničkog iskustva u domenu perzijske književnosti.

Odlazak profesora Džake predstavlja nenadoknadiv gubitak za bh. iranistiku.

Dženaza će se klanjati sutra, iza podne nazama ispred Begove džamije a Džaka će biti ukopan u 14.00 sati na groblju Bare.

Komemoracija na kojoj će govoriti prof. dr. Srebren Dizdar, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, doc. dr. Namir Karahalilović, predsjednik Vijeća Odsjeka za orijentalnu filologiju i mr. Đenita Haverić, viši asistent bit će održana u amfiteatru na Filozofskom fakultetu u Sarajevu u ponedjeljak 28. aprila, saopćeno je iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu.