History Fest
71

U Sarajevu danas predstavljanje nove knjige o Handžar diviziji

F. H.
Najznačajniji događaj o historiografiji u Bosni i Hercegovini
Najznačajniji događaj o historiografiji u Bosni i Hercegovini
U okviru programa History Fest-a koji je i ove godine u Sarajevu okupio najistaknutije historičare iz regiona, danas će biti organizovano predstavljanje knjige autora Xaviera Bougarela, Handžar divizija: Waffen SS u Bosni 1943-1945.

Xavier Bougarel je istraživač u pariškom Centru za turske, osmanske, balkanske i centralnoazijske studije pri EHESSU. Autor je više knjiga o modernoj historiji Bosne i Hercegovine, uključujući naslove: "Nadživjeti carstva: Islam, nacionalni identitet i politička lojalnost u Bosni i Hercegovini", "Bosna-anatomija rata", te "Izazovi pluralizma 1990-ih godina".

U promociji knjige osim autora sudjelovati će i Gaj Trifković te Husnija Kamberović, termin održavanja je od 14 do 15 sati u hotelu Holiday.

U okviru današnjeg programa održati će se i predavanje Rusmira Mahmutćehajića na temu: Genocidsko antibosanstvo: u ideologijskim artikulacijama, historije, kulture i politike.

Danas će biti održana i panel diskusija na temu Kozara 1942. i stradanje civila u koncentracionom logoru Jasenovac u kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić, Ivo Pejaković, Eli Tauber i Hrvoje Klasić, te predstavljanje knjige Amira Brke, Kenotaf za ubijene tešanjske Rome.