16 dana aktivizma
6

U Sarajevu danas počinje Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas će početi Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, a govor na otvaranju odžat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama bit će održana od 4. do 7. novembra u Sarajevu, čime će se obilježiti početak globalne kampanje "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta i nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ovogodišnja globalna kampanja "16 dana aktivizma" fokusirat će se na temu silovanja. Konvenciji prisustvuje i generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka koja je jučer s delegacijom UN-a posjetila Sigurnu kuću u Sarajevu.

Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama okupit će više od 100 učesnika/ca iz čitavog svijeta, uključujući i regiju Jugoistočne Evrope, koji/e će razgovarati o radu u oblasti eliminacije nasilja nad ženama. Fond je u posljednje 22 godine podržao 517 organizacija sa 149 miliona dolara u 139 zemalja i teritorija te je samo tokom protekle godine svojim radom obuhvatio više od osam miliona ljudi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održat će, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govor na otvaranju Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama.