Zabrana kretanja
96

U Sarajevu danas misa za Bleiburg i komemoracija žrtvama NDH, od devet sati zabrana kretanja

N. V.
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas će biti održana misa za Bleiburg. Nasuprot svetom obredu, SABNOR ispred Filozofskog fakulteta organizuje komemorativnu šetnju za žrtve Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima.
Misa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu počinje u 12:15 sati, a predvodit će je kardinal Vinko Puljić.

Najavljeno je da će misi prisustvovati delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH na čijem je čelu Dragan Čović, hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i još nekoliko časnih sestara i sveštenika. Na misi će ukupno biti 20 osoba.

Policija Kantona Sarajevo objavila je jučer da će omogućiti nesmetano odvijanje mise, a od devet sati pa do završetka mise blokirat će ovo područje za motorna vozila i pješake.

Obustava kretanja od 9 sati pa do završetka mise bit će na dijelu ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Pehlivanuša, Dženetića čikma, Niže banje, Josipa Štadlera, Trg fra Grge Martića, Ferhadija i Štrosmajerova, a alternativni pravci su ulice Bentbaša-Telali-Sagrdžije-Safvet bega Bašagića-Alije Nametka-Sedrenik-Bardakčije-Bolnička-Koševo-Maršala Tita, Mehmeda Spahe-Niže banje (kontra smjer)-Mula Mustafe Bašeskije, Mehmed paše Sokolovića-Pehlivanuša-Zaima Šarca-Bjelave-Koševo-Maršala Tita i M-5 Put i Mladih Muslimana-Bistrik.

Hrvatski političari, ali i većina vjerskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije.

Najava održavanja mise u Sarajevu ne samo da je izazvala burne reakcije i osude, nego je održana i mirna protestna šetnja, statui pape Ivana Pavla II, koja se nalazi ispred katedrale u Sarajevu, neko je stavio povez preko očiju, a u Tuzli će biti organizovan i performans kao podrška antifašističkom Sarajevu.

U isto vrijeme dok se bude služila sveta misa u katedrali, ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) organizovat će komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu. Na taj način iskazuju svoj protest zbog održavanja mise za koju smatraju da predstavlja relativizaciju žrtava.

Na mjestu odakle će mimohod početi ustaške snage su 28. marta 1945. godine objesile 55 građana Sarajeva, a jučer je na tom mjestu postavljena velika potresna fotografija koja svjedoči o zločinima NDH.