BiH
0

U Sarajevu danas konferencija sindikata zemalja zapadnog Balkana

FENA
U Sarajevu se danas održava Konferencija sindikata zemalja zapadnog Balkana, posvećena regionalnoj saradnji, tržištu rada i radnim pravima, te ulozi sindikata u priključenju zemalja tog regiona Evropskoj uniji.

Uz Savez samostalnih sindikata BiH konferenciji prisustvuju predsjednici, potpredsjednici ili generalni sekretari saveza samostalnih sindikata Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Saveza sindikata Makedonije, srbijanskog sindikata «Nezavisnost», te sindikata Albanije i Kosova. Skupu prisustvuju i predstavnici Međunarodne konfederacije sindikata (ICFTU) i savjetnik u Evropskoj konfederaciji sindikata (ETUC) Tom Jenkins.

  • Zemlje bivše Jugoslavije imaju iste tranzicijske probleme i naš cilj je da zajednički nastupimo prema Evropskoj uniji. Uskoro bi trebalo uslijediti i potpisivanje nekoliko sporazuma o našoj saradnji. Vize su dokaz da za nas postoji zatvoreno tržište na Zapadu, kazao je potpredsjednik Konfederacije sindikata BiH Čedo Volaš.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber kazao je kako je Konferenciji prethodio sastanak sa šefom pregovaračkog tima BiH s EU Igorom Davidovićem, te da on smatra da sindikat može odigrati značajnu ulogu u priključenju jedne zemlje toj evropskoj zajednici.

-Dogovorili smo se da Sindikat vrši pritisak na evropske institucije putem Evropske konfederacije sindikata, jer BiH je član te organizacije, kazao je Biber.

U novembru, kako je najavljeno, bit će formirano jedno novo evropsko sindikalno tijelo, ujedinjenjem već nekih postojećih sindikalnih organizacija, te je stoga današnji sastanak dobra prilika da se vidi kako se sindikati mogu prilagoditi novim okolnostima.

-Okupili smo se da vidimo kako sindikat može biti dio procesa integracije u EU. Istina je da sindikati zemalja zapadnog Balkana imaju dosta problema i stoga tu smo da to zajednički prevaziđemo i približimo se Evropi, rekao je Jenkins.