BiH
0

U Sarajevu danas i sutra Prvi bh. kongres o cestama

FENA
U organizaciji Udruženja konsultanata inženjera BiH (UKIBiH) u Sarajevu je jutros počeo Prvi bh. kongres o cestama kako bi se ukazalo na stanje cestovne mreže u državi i upoznale državne institucije o stavovima stručnjaka u vezi s ulogom i značajem transportne infrastrukture.

Tokom dva dana trajanja skupa analizirat će se sve što je rađeno u vezi s gradnjom cesta i ono što će biti rađeno u narednih 20 godina, te će detaljno biti analizirane cestovne veze sa susjednim državama.

Ovom međunarodnom skupu prisustvuje oko 570 učesnika iz BiH, Španije, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Turske, a bit će održano sedam sesija.

Kako je najavio tokom otvaranja skupa predsjednik UKIBiH Ešref Gačanin, sesije su posvećene razvojnim strategijama cestovnog transportnog sistema, upravljanju i održavanju cesta, studijama projektiranja cesta, izgradnji i održavanju cesta, saobraćajnoj sigurnosti na cestama, te finansiranju izgradnje i održavanja cestovne infrastrukture.

-Prema kriterijima EU iz 2003. godine, s obzirom na svoju površinu, BiH bi trebalo da ima najmanje 850 km autocesta, a, prema broju stanovnika, najmanje 600 km. To govori u kakvom smo položaju u odnosu na ostale evropske zemlje i mislim da ćemo na ovome skupu naći odgovor u jednom od 84 referata koji će biti prezentirani, kazao je Gačanin.

Ministar komunikacija i transporta BiH Božo Ljubić, pohvalivši organizaciju skupa, kazao je da treba intenzivirati bavljenje zakonskom regulativom vezano za ceste, pa je rekao da će već danas na sjednici Vijeća ministara BiH prisustvovati raspravi o dokumentu koji se odnosi na transportnu politiku, dodavši da je zakon o javnim cestama u proceduri Vijeća ministara, a da je transportna strategija spremna za upućivanje također ovoj državnoj instituciji.

Ljubić je kazao da na ovome skupu neće biti raspravljano o temi Most kopno-Pelješac te da ne vidi velike razloge da se sporne tačke o tom pitanju razriješe između BiH i Hrvatske.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je i glavni pokrovitelj Kongresa.