BiH
0

U Sarajevu će zvucima Mozarta biti obilježen početak predsjedavanja Austrije EU

FENA
Austrijska ambasada u Sarajevu zajedno sa Kantonom Sarajevo i Sarajevskom filharmonijom organizira u srijedu, 11. novembra svečani koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ovim koncertom bit će obilježen početak predsjedavanja Republike Austrije Evropskom unijom, ali i i 250. rođendan velikog austrijskog kompozitora W. A. Mozarta, te proglašenje Sarajeva evropskim regionom 2006. godine.

  • Svečanim koncertom bit će obilježena ova tri značajna događaja koji se vremenski poklapaju, najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kantonalni premijer Denis Zvizdić.

On je čestitao austrijskom ambasadoru u BiH Werneru Almhoferu na preuzimanju njegove zemlje predsjedavanjem EU, izrazivši nadu da će Austrija kao dokazani historijski prijatelj BiH lobirati za BiH na njenom evropskom putu.

Ambasador Almhofer zahvalio je Kantonu Sarajevo na inicijativi da se ovi događaji proslave koncertom u Sarajevu i to djelima "velikog Mozarta kojeg svi razumiju i vole".

Na programu koncerta, kojim počinje koncerta sezona u Narodnom pozorištu u Sarajevu u ovoj godini, bit će djela Mozartovih arija i dueta, kao i djela drugih kompozitora koje će sarajevskoj publici prezentirati austrijski i bh. solisti.

Narodno pozorište i Sarajevska filharmonija, kako je rečeno, koncert smatraju izuzetno značajnim pošto se radi o posveti velikom geniju i humanisti Mozartu, te u ovaj projekt ulaze sa velikim respektom.

Koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu počinje u 20 sati.