History fest
8

U Sarajevu će se i ove godine okupiti najznačajniji balkanski i evropski historičari

F. H.
U Sarajevu će se od sedmog do 12. juna održati History Fest koji će okuputi najznačajnije ličnosti balkanske historigorafije. Tema ovogodišnjeg History Festa je "Rat, civili, migracije: Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1942. i 1992. godine".

Iz Udruženja za modernu historiju koje je organizator festivala ističu da kroz diskusije, okrugle stolove i predavanja žele ukazati žele ukazati na stradanje kojem je bilo izloženo civilno stanovništvo i migracije do kojih je došlo.

"Na History Festu 2022. pažnja će biti posvećena civilnim žrtvama u Bosni i Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, a kao poseban slučaj izdvaja se stradanja civila na Kozari 1942., te različite interpretacije koje su se u vezi s tim nudile u vrijeme socijalističke Jugoslavije, ali i u postjugoslavenskom razdoblju. U tom okviru, govorit će se i o stradanjima u koncentracionom logoru Jasenovac", poručuju organizatori.

Na ovogodišnjem festivalu održati će se i ljetna škola sa doktorskom radionicom „Reprezentacije nasilja u jugoistočnoj Evropi 20. stoljeća“.

Na festivalu će između ostalog učestvovati Sonja Biserko, Edina Bećirović, Merisa Karović-Babić, Petar Todorov, Miodrag Živanović, Šerbo Rastoder, Bruno Raguž, Husnija Kamberović, Edin Radušić, Hannes Grandits, Ruža Fotiadis, Dubravka Stojanović, Božo Repe, Michele Parente, Rusmir Mahmutćehajić, Xavier Bougarel, Vera Katz, Amir Duranović i drugi.

Program festivala dostupan je na oficijalnoj stranici.