BiH
231

U Sarajevu će biti izgrađen spomenik bosanskim specijalcima vrijedan 173.000 KM

Klix.ba
Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomenika bosanskim specijalcima, koji će se nalaziti u parku pored Druge gimnazije, potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo sa generalnim sekretarom Udruženje veterana – Veterani odreda policije "Bosna" Kantona Sarajevo Željkom Panićem.

"Resorno ministarstvo je izdvojilo 40.000 KM za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja šehidima i poginulim pripadnicima Odreda policije 'Bosna', precizirao je ministar Fišo.

Dodao je kako su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili da dobiju spomenik jer su odigrali značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Odluku o podizanju spomenika, a na inicijativu pomenutog Udruženja, donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju ovog spomenika osigurala Općina Centar.

"Procijenjeno je da će izgradnja ovog spomenika koštati oko 173.000 KM, a bit će djelo kipara Nebojše Šerića Šobe, koji se odrekao svog honorara. Prema njegovom idejnom prijedlogu, koji je prihvaćen grupa bosanskohercegovačkih specijalaca nalazit će se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu. MUP KS Udruženju je dodijelio tenk koji će se koristiti za izradu ovog spomenika", pojasnio je ovom prilikom Panić.

Odred policije "Bosna" imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život, a nekoliko stotina ih je ranjeno.