BiH
0

U Sarajevu 27. februara miting "Pravda za žrtve genocida u BiH"

FENA
Asocijacija žrtava genocida BiH pozvala je danas sve građane na miting "Pravda za žrtve genocida u BiH" koji će biti organiziran 27. februara u Sarajevu, dan nakon što Međunarodni sud pravde u Haagu izrekne presudu u predmetu tužbe BiH za genocid protiv Srbije i Crne Gore.

Ova asocijacija koja je okupila brojne nevladine organizacije i udruženja iz cijele BiH zakazala je održavanje skupa u utorak u 15.00 sati ispred zgrade institucija BiH, gdje će iznijeti svoje stavove o presudi.

Ističući generacijski i historijski značaj ove presude, na miting su pozvani državni zvaničnici, politički i vjerski lideri, javne ličnosti, intelektualci te žrtve genocida s cijelog prostora BiH. Na skupu se očekuje oko 50.000 građana.

Predstavnici ove asocijacije najavili su danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će, bez obzira kakva bude presuda Suda, na skupu biti izneseni zajednički zahtjevi koji će biti upućeni zakonodavnim i izvršnim vlastima BiH, te međunarodnim organizacijama.

-Očekujemo da će presuda biti pozitivna za BiH, te da će biti prekretnica za naša buduća pokoljenja kako bi živjeli na dostojan način, kazao je koordinator Asocijacije žrtava genocida Zijad Bratić.

Nevladine organizacije koje učestvuju u ovim aktivnostima izrazili su nadu da će ovom presudom sve žrtve genocida biti donekle zadovoljene i da će se njome ukazati da je pravda dostižna. Upozorili su da se presuda mora implementirati i da se s njom niko ne smije pogađati.

Također, najavljeno je da će predstavnici Asocijacije prisustvovati izricanju presude u Haagu 26. februara, a bit će organiziran i doček pravnog tima BiH dan kasnije na Međunarodnom aerodromu Sarajevu.

Brojna su udruženja i nevladine organizacije iz cijele BiH odlučile pod okriljem ove asocijacije učestvovati u aktivnostima povodom donošenja presude o tužbi BiH. To su boračke organizacije, udruženja žrtava rata, studenti, penzioneri, izbjegli i raseljeni, te druge nevladine organizacije.