BiH
0

U Sarajevu 26. aprila okrugli sto o temi "Elaboracija sjećanja na rat kao zaloga za budućnost BiH"

FENA
U organizaciji Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevu će 26. aprila biti upriličen okrugli sto o temi "Elaboracija sjećanja na rat kao zaloga za budućnost Bosne i Hercegovine".

U informaciji za medije upućenoj ovim povodom navodi se, kako je nakon objavljivanja presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Republike Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid posve jasno da su bila pretjerana očekivanja da ta sudska presuda odgovori na sva pitanja koja se tiču prirode i karaktera rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995..

"U tom pogledu nalazi ovoga suda u određenom smislu dijele sudbinu rada istražnih komisija kojima su slične zadatke povjerili generalni sekretar UN-a, holandska vlada i francuski parlament i koji su pružili samo djelimične i nezadovoljavajuće odgovore", navodi se.

U Udruženju smatraju kako ni najviša sudska instanca u svijetu nije i jedini legitimni tumač historijskog značenja rata u Bosni i Hercegovini i da upravo u tom kontekstu elaboracija sjećanja na rat i osvjetljavanje novih karakteristika međunacionalnih odnosa u BiH predstavljaju ključne zaloge za njenu budućnost.

Kako se očekuje, u radu okruglog stola sudjelovat će dr. Ejup Ganić, dr. Mirko Pejanović, Stjepan Kljuić, Miro Lazović, dr. Ivo Komšić, dr. Zlatko Lagumdžija, Xavier Bougarel, dr. Husnija Kamberović, dr. Smail Čekić, dr. Mirsad Abazović, te generali Mustafa Polutak, Fikret Muslimović i Abdulah Kajević, čija će se izlaganja i diskusije objaviti u posebnom zborniku radova.