BiH
0

U Sarajevu 1. jula svečana promocija 4.000 diplomanata i magistranata

FENA
U organizaciji Univerziteta Sarajevo, a uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, u subotu, 1. jula u velikoj dvorani "Mirza Delibašić" - Centar Skenderija u Sarajevu bit će održana svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Na današnjoj pres-konferenciji, upriličenoj tim povodom u Rektoratu, istaknuto je da se na toj manifestaciji očekuje oko 10.000 posjetilaca, od kojih je oko 4.000 diplomanata i magistranata. Taj događaj je označen kao jedan od najznačajnijih kako za diplomante i magistrante, fakultete i akademije tako i za Sarajevo.

Predviđeno je da svi diplomanti i magistranti dođu na plato ispred Centra Skenderija 1. jula u 10.30 sati, te organizirano, s predstavnicima svojih fakulteta i akademija, uđu u veliku dvoranu "Mirza Delibašić" na, za njih određena mjesta.

Prvi dio programa svečane promocije, koji će trajati od 11.00 do 11.45 sati, namijenjen je posebno diplomantima i magistrantima, a u cijelosti je djelo nastavnika i studenata fakulteta i akademija, te Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu.

Svečano-protokolarni dio programa trebalo bi da počne u 12.00 sati izvedbom akademske himne "Gaudeamus" koju će izvesti hor Muzičke akademije Univerziteta uz pratnju Sarajevske filharmonije. Taj dio programa trajat će do 14.00 sati nakon čega će se diplomanti i magistranti uputiti prema svojim fakultetima i akademijama gdje će im biti podijeljene diplome.

U svečano-protokolarnom dijelu predviđena je promocija i dodjela priznanja. Na osnovu Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, za 23 najbolja studenta, po jednog sa svakog fakulteta/akademije, bit će dodijeljena posebna priznanja i novčane nagrade.

Prvih deset najuspješnijih studenata po postignutom uspjehu, dobit će Zlatnu značku Univerziteta i nagradu od po 1.000 KM, a preostalih 13 studenata dobit će povelju Univerziteta i nagradu od po 1.000 KM. Nagrade će uručiti rektor Univerziteta u Sarajevu i premijer KS-a.

Prva zajednička promocija za integrirani Univerzitet održana je prošle godine u Centru Skenderija.