BiH
19

U sarajevskom Velikom parku održano takmičenje planinara

Klix.ba
Povodom obilježavanja Dana Općine Centar, u subotu 3. maja 2014. godine u Velikom parku kod Spomenika ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. održano je, pod pokroviteljstvom Općine Centar, takmičenje planinara u orijentaciji.

Organizator takmičenja je Planinarsko-smučarsko društvo "Centar", koje je ovom prilikom okupilo 40 takmičara iz planinarskih društava iz Sarajeva, Goražda i Tuzle.

Predsjednik društva "Centar" Muris Dervišagić se zahvalio načelniku Dževadu Bećireviću i Općini Centar na podršci koju daju ovom društvu te istakao: "Ovo je zanimljiv sport kojim svi mogu da se bave i naše društvo nastoji da ova takmičenja prerastu u tradiciju. Imamo jako dobar odziv takmičara koji dolaze iz više planinarskih društava".

Haris Kurtović, sedamnaestogodišnji takmičar iz Goražda, kazao je da se planinarenjem i orijentiringom počeo baviti zato što istovremeno zahtjeva fizičku kondiciju i razmišljanje, te je ovom prilikom pozvao sve mlade da se počnu baviti ovim sportom.

U A kategoriji (staza do 1.900 metara) prvo mjesto osvojio je Amar Džaferović iz Goražda, drugo Namik Fočo iz Sarajeva dok je treće mjesto pripalo Nedimu Osmanoviću iz Tuzle. U B kategoriji (staza do 1.500 metara) prvo mjesto osvojila je Andrea Sparavalo iz Sarajeva, drugo Nedim Bezdrob iz Goražda, a treće Nermin Šurković iz Sarajeva. U kategoriji Open (staza do 500 metara) prvo mjesto pripalo je takmičarki Elmi Salković iz Goražda, drugo Amini Bečić također iz Goražda dok je treće mjesto osvojila Lejla Hasković iz Sarajeva.

Na kraju takmičenja najboljim pojedincima su uručene diplome.