Izdvojeno 204.750 KM
11

U sarajevskom naselju Sokolje se gradi nova vodovodna i kanalizaciona mreža

B. R.
Mještani Sokolja će dobiti novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Mještani Sokolja će dobiti novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Nakon što je u sarajevskom Naselju heroja Sokolje rekonstruisano i izgrađeno više od 1.200 metara nove vodovodne mreže te urađeno proširenje i asfaltiranje gornjeg dijela glavne saobraćajnice, u dijelu ulice Numan-paše Ćuprilića gradi se nova vodovodna i separatna kanalizaciona mreža.

Kako su saopćili iz Općine Novi Grad Sarajevo, radovi se izvode na dionici od raskrsnice sa ulicom Safeta Zajke odnosno ulaza u ulicu Numan-paše Ćuprilića gdje je proteklih dana završena rekonstrukcija vodovodne mreže i ugrađene nove, kako su naveli, visokokvalitetne daktilne cijevi DN150 i DN100, a u toku su radovi na tlačnoj probi.

Nakon toga slijedi priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu vodovodnu mrežu.

Istovremeno se grade separatne kanalizacione mreže, fekalnog kanala DN 300 mm i šahtova za prihvat fekalne otpadne vode iz okolnih objekata te kišna kanalizacija DN 500 mm sa šahtovima, slivničkim rešetkama i slivnicima za prihvat oborinskih voda. U toku je izrada fekalnog i kišnog priključka.

Općina Novi Grad kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji vodovodno-distributivne mreže u ovom dijelu općine budući da je vodovodna mreže na ovom području duži period bila, kako su istakli, u jako lošem stanju zbog čega je dolazilo do čestih kvarova i curenja vode po cesti.

Takođe, ovaj dio naselja, kako su naglasili, nije imao izgrađenu kanalizacionu mrežu zbog čega je dolazilo do plavljenja objekata ispod ulice Safeta Zajke.

Nakon okončanja navedenih radova, na ovoj dionici izvršit će se rekonstrukcija, proširenje i asfaltiranje saobraćajnice.

Vrijednost radova koje finansira Općina Novi Grad Sarajevo iznosi 204.750 KM. Ovim radovima osigurat će se, kako su saopćili, kvalitetnije snabdijevanje vodom naselja te poboljšati zaštita okoliša prikupljanjem fekalnih otpadnih voda i njihovog odvođenja u centralni prečistač Butila.

U narednom periodu nastavit će se sa rekonstrukcijom i izgradnjom vodvodne i kanalizacione mreže u preostalom dijelu ulice Numan-paše Ćuprilića te rekonstrukcija i proširenje ostatka glavne saobraćajnice u ovom naselju, najavili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.