BiH
80

U sarajevskoj ulici Mrakuša gradi se stambeno-poslovni objekat koji ugrožava kuću mještanina

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na području sarajevske Općine Centar gradi se stambeni objekat koji prema riječima mještana Age Švrake ugrožava njegovu kuću ulici Mrakuša broj 2. Pored njegove kuće gradi se kaskadni objekat sa sedam spratova, a prema riječima izvođača radova radi se o stambeno-poslovnom objektu.

Ovaj objekat nakon izgradnje svoje mjesto naći će tik uz kuću mještanina Mrakuše, Age Švrake koji je za portal Klix.ba rekao kako ga niko od predstavnika firme niti izvođača radova nije obavijestio o navedenoj gradnji.

Kako nam je kazao protiv gradnje nema ništa, ali da ona ne ugrožava njegovu kuću koja na toj adresi postoji već nekoliko decenija.

"Njihove dozvole za gradnju nisu sporne – imaju ih, a mi također protiv gradnje nemamo ništa. Firma koja je naručilac i izvođači radova su nas trebali obavijestiti, bilo kakvu informaciju da nam daju, da će se pored kuće graditi tako veliki objekat. Oni sada kopaju i bukvalno grade šta hoće i kako hoće", kazao nam je Ago Švraka.

Švraka ističe da je sve bilo uredu, dok jučer nije vidio da su radnici potkopali ogradu pored njegove kuće i tako pružili sajle duge 12 metara, kojima se direktno ugrožava njegov objekat.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Moju ogradu su srušili da bi pružili te sajle - oni ništa ne poštuju. Radnici su napravili tri bušotine dužine 12 metara i pružili sajle, a tada sam osjetio da se cijela kuća trese. Na taj način oni su željeli osigurati svoj objekat, tako što će ga povezati s našim. Odmah smo intervenirali, zvali policiju, koja je napravila uviđaj, međutim jedino građevinska inspekcija ima dozvolu da obustavi radove. I njih smo zvali, ali nisu došli, sada čekamo šta je sljedeće", ispričao nam je mještanin Ago Švraka.

Gradnjom stambenog objekta osigurava se privatna kuća

Radnici građevinske firme kazali su nam da gradnju objekta postoji građevinska dozvola, te da se sve radi u skladu sa Zakonom.

"Što se tiče sajli od 12 metara o kojima gospodin Švraka govori, one nisu pružene ispod njegove kuće, nego su otišle u zemlju na toj dužini. Imamo građevinsku dozvolu u skladu s urbanizmom, a njega su obavijestili čelni ljudi naručioca radova, odnosno firma Albeyout d.o.o. Mi smo samo firma koja je izvođač radova", kazao je za Klix.ba šef gradilišta.

Firma Albeyout d.o.o. registrana je u Sarajevu na adresi Kalmija Baruha broj 3, međutim na naše pozive danas niko nije odgovarao. Predstavnik firme Džena d.o.o. Gradačač, koja je izvođač radova rekao nam je da je za gradnju objekta izdata cjelokupna urbanističko-građevinska dozvola.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Direktor pomenute firme potvrdio nam je ove navode i rekao da dozvola postoji, međutim da za sve radove odgovara isključivo Albeyout d.o.o. iz Sarajeva.

Građevinska inspekcija ne odgovara na pozive

Kako je u razgovoru za naš portal rekao Ago Švraka, radove jedino može obustaviti građevinska inspekcija. Ni oni danas nisu odgovarali na naše pozive.

Mještanin ulice Mrakuša tvrdi također da su prilikom gradnje ovoga objekta nastale velike materijalne štete na njegovoj kući, da mu je pukao potporni zid, te da su radnici srušili jedan dio ograde.

Dodao je također da svakodnevno prelaze u njegov posjed i njime se slobodno kreću. U fotogaleriji pogledajte kako izgleda parcela na kojoj se izvode radovi.