Olakšati pristup
194

U sarajevskoj Općoj bolnici postavljene taktilne podloge za slijepe i slabovidne osobe

M. N.
U sarajevskoj Općoj bolnici "Prim. dr. Abdualah Nakaš" postavljene su taktilne podloge, odnosno vodilje za slijepe i slabovidne osobe do ambulanti.
Opća bolnica je početkom 2018. godine počela uvođenje Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI), a projekat se realizira u saradnji s Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ).

"Uvođenje ovih standarda predstavlja načelo olakšanog i adaptibilnog pristupa zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama. Praktično, to znači prevazilaženje komunikacijskih, fizičkih i svih drugih prepreka, koje onemogućavaju identičan tretman svim pacijentima. Opća bolnica je prva zdravstvena ustanova u BiH i regionu koja je počela s uvođenjem Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom", saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

U proteklom periodu je završena i edukaciju osoblja, a 40 uposlenika je uspješno završilo i kurs znakovnog jezika kojim se sporazumijevaju gluhe i nagluhe osobe. Također urađeni su potrebni građevinski i drugi radovi kako bi se osobama s invaliditetom omogućila što bolja usluga.

Osim što je ovaj proces važan za sve pacijente, a posebno za osobe s invaliditetom kojima će uvođenje ovih standarda direktno poboljšati kompletan pristup zdravstvenoj zaštiti, ovim se provode i obaveze koje je BiH preuzela 2009. godine ratifikacijom Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom kao i preporuke UN komiteta za prava osoba sa invaliditetom koje je BiH dobila u aprilu 2017. godine, a koje je Vlada FBiH u junu 2017. usvojila i zadužila sve federalne institucije da pristupe njihovom provođenju bez odlaganja.

Iz Opće bolnice ranije su kazali kako se nadaju da će i druge zdravstvene ustanove slijediti njihov primjer.