BiH
0

U sarajevskoj Općini Centar od sutra počinje otkup nacionaliziranih stanova

FENA
U Općini Centar u Sarajevu od sutra započinje proces otkupa nacionaliziranih i konfiskovanih stanova, reguliran odgovarajućim Zakonom koji je nedavno donesen u Federalnom parlamentu. Ima naznaka da će otkup tih stanova od ponedjeljka početi i u Općini Stari Grad.

Od sutra zapravo u Općini Centar počinje potpisivanje prvih ugovora za otkup spomenutih stanova, što su danas pozdravili nosioci stanarskog prava u njima jer su nakon dugog čekanja dobili zakonsku mogućnost da postanu njihovi vlasnici.

Međutim, Općina Centar, u kojoj se očekuje veliki broj - oko 3.500 zahtjeva, ima i veliki uporedni problem jer spomenuti federalni zakon predviđa "odgovarajuće zamjenske stanove" za ranije vlasnike nacionaliziranih i konfiskovanih stanova.

Načelnik Općine Dževad Bećirević izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da Zakon uopće ne precizira ko, na osnovu čega (kojeg pravnog osnova) i u kojem roku treba da dodijeli odgovarajući stan ranijem vlasniku niti da li se otkup nacionaliziranog, odnosno konfiskovanog stana može odobriti, a da prethodno nije okončan postupak dodjele drugog stana bivšem vlasniku. Nije definirano ni koje su pravne posljedice ako onaj ko ima obavezu dodjele odgovarajućeg stana ne može da je ispuni.

Prema Bećirevićevim riječima, odgovore na ta pitanja Općina je tražila već dva puta od zakonodavca - Federalnog parlamenta, prvo u julu ove godine, a drugi put u augustu, i to u formi urgencije, ali nikakvog odgovora nije bilo.

I pored toga, odlučila se na sutrašnji korak, a u slučaju zahtjeva ranijih vlasnika za zamjenski stan ili nadoknadu, "bit će upućivani u smjeru zakonodavca", kazao je načelnik.

Zakonodavac treba da definiše ko i kako tim ljudima treba da dodijeli zamjenske stanove ili eventulanu novčanu naknadu, odnosno kome će se obraćati.

Zajedno s Bećirevićem, ovu pres-konferenciju održali su i načelnici općina Novo Sarajevo i Novi Grad Željko Komšić i Damir Hadžić. Oni nemaju problema kao načelnik Centra jer u njihovim općinama ima daleko manje takvih stanova.

Činjenicu što su svi oni održali današnju pres-konferenciju, a kadrovi su Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, objasnili su željom da demantiraju neistine koje su se pojavljivale u medijima u posljednjih 15 dana i odgovore na pitanja zašto SDP ne želi riješiti probleme nosilaca stanarskog prava u nacionaliziranim i konfiskovanim stanovima.