Nepoštivanje mjera
364

U sarajevskoj kafani Bosna se dernečilo kao da nema korone, policija ispraznila i zatvorila objekat

Klix.ba
U ugostiteljskom objektu prekršene sve epidemiološke mjere
U ugostiteljskom objektu prekršene sve epidemiološke mjere
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu je u večernjim satima u petak i subotu imala pune ruke posla zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, a u jednom ugostiteljskom objektu morala je reagovati i policija.

"Eklatantan primjer kršenja naredbi kriznih štabova i propisanih higijensko-epidemioloških mjera zabilježen je sinoć nakon 23:00 sata u ugostiteljskom objektu Bosna na Ilidži, u kojem je u momentu dolaska kantonalnih sanitarnih, tržišno-turističkih inspektora i policije boravilo blizu 150 gostiju", saopćila je inspekcija.

Osim što je broj prisutnih osoba u restoranu bio četiri puta veći od propisanog, kao i rada nakon 23.00 sata, inspekcijskim nadzorom između ostalog je utvrđeno i nepoštivanje propisane distance između stolova i osoba, a nije bila osigurana ni dovoljna količina dezinfekcionih sredstava.

"I pored protivljenja osobe koja je u odsustvu odgovorne osobe rukovodila objektom, restoran je uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS oko 23:30 sata bio prazan i zatvoren", navodi se u saopćenju.

Ugostiteljski objekat poslije nadzora
Ugostiteljski objekat poslije nadzora

S obzirom na utvrđena kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, sanitarni i tržišno- turistički inspektori su u momentu nadzora zabranili rad objekta i izdali propisane novčane sankcije. I u noći sa petka na subotu u ilidžanskom restoranu Igman, također, je utvrđeno kršenje radnog vremena uz prisustvo 40 gostiju u zatvorenom restoranskom prostoru, radi čega su i u tom slučaju inspektori odmah djelovali prekršajnm sankcijama i zatvaranjem objekta.

U nastavku pojačanih inpekcijskih nadzora poštivanja i uspostavljanja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje i širenje koronavirusa mješoviti timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ovog vikenda su, uz asistenciju Jedinice za podrsku MUP- a KS, kontrolisali ukupno 27 ugostitelja na području KS.

Za utvrđeno nepoštivanje mjera i konstatovanih nedostataka izdata su tri rješenja o zabrani rada zbog nepoštivanja radnog vremena iza 23:00 h, dva rješenja zabrane rada zbog neposjedovanja odobrenja za rad, a pokrenut je i jedan prekršajni postupak pred nadležnim sudom. Za utvrđene prekršaje izdato je 14 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu 24.100,00 KM.

Zbog očiglednih kršenja propisanih mjera, inspektori KUIP-a i u predstojećem periodu nastavljaju poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.