{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sarajevskoj Ferhadiji postavljene metalne barijere kako bi se spriječilo lomljenje ploča

13.3.2018. u 15:20
530
149
U sarajevskoj Ferhadiji postavljene metalne barijere kako bi se spriječilo lomljenje ploča
530
Općina Stari Grad Sarajevo postavila je danas metalne stubiće/barijere u ulici Ferhadije kod Gradske tržnice kako bi onemogućili prolaz putničkim automobilima i kamionima za dostavu koji su dodatno nanosili štetu pločama ove ulice.
Iz Općine kažu kako su bili primorani uraditi ovo jer je primjetan trend sve veće frekvencije saobraćaja kroz ulicu Ferhadija. Isti stubići postavljeni su i na ulazu u ulicu Štrosmajerova. Stubići će se moći spustiti u slučaju potrebe prolaska vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije i slično koji su dobili ključeve za njihovo regulisanje. Osim toga, svim vozilima hitne intervencije je omogućen 24-satni prolaz u Ferhadiju pored Katedrale gdje se nalaze potopni stubići.

"Ovaj potez bio je neophodan jer višegodišnji zahtjevi nesavjesnim građanima da ne koriste vozila kroz Ferhadiju, čak ni za dostavu robe, nisu urodili plodom, kao ni intervencije pripadnika MUP-a KS. Općina Stari Grad na ovaj način pokušava zaštiti imovinu i uložena sredstva u rekonstrukciju ulice Ferhadija", kažu iz Općine Stari Grad Sarajevo.

U toku su i radovi u ovoj ulici na dijelu od Apoteke Sarajevo do Slatkog ćošeta.

"Napominjemo, na ovom dijelu ulice nije rađena rekonstrukcija, te u toku zimskih mjeseci često dolazi do pucanja ploča i njihovog ispadanja iz ležišta. Dodatni razlog oštećenja je saobraćaj dostavnih vozila na ovom dijelu. Tekuće održavanje radi se svake godine, ispucale ploče zamijene se novima, te izvrši njihovo fugiranje", ističu.

Podsjećaju, da je ovaj dio ulice rekonstruisan 1997. godine, ali je kvalitet izvedenih radova i materijal dosta loš i često dolazi do pucanja ploča u zimskom periodu. Iz tog razloga se vrši godišnje tekuće održavanje kako bi se ulica vratila u prvobitno stanje.

"Dio Ferhadije od Gradske tržnice do Apoteke Sarajevo rekonstruisan je 2012. i 2013. godine. Na tom dijelu su zamijenjene sve podzemne instalacije, postavljena armirano-betonska podloga debljine deset centimetara i ugrađene granitne ploče debljine osam centimetara. Projekat je koštao oko 890.000 KM i na ovom dijelu ulice nikada nije bilo potrebe za zamjenom ploča", saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: