|

U sarajevskoj Drugoj gimnaziji obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

U sarajevskoj Drugoj gimnaziji obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika
33
S.H.P.
21.2.2020. u 20:57
13
komentara
33

dijeljenja
U sarajevskoj Drugoj gimnaziji obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika
Manifestacijom 3. Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo učenici i profesori ove sarajevske škole obilježili su 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika.
Otvarajući manifestaciju, direktor Druge gimnazije Seid Alibegović posebno je izrazio zadovoljstvo što je manifestacija sada već postala tradicionalna te se posebno zahvalio Institutu za jezik na kontinuiranoj saradnji, kao i Prosvjetno-pedagoškom zavodom KS i Biblioteci grada Sarajeva na učešću u ovogodišnjem programu.

"Sposobnost komuniciranja na maternjem jeziku uvrštena je u ključne kompetencije u evropskoj konvenciji o obrazovanju, a upravo je PISA testiranje, u kojem je učestvovala i naša škola, ukazalo na važnost izgradnje jezičkih i čitalačkih kompetencija kod učenika“, naglasio je direktor Alibegović.

Skupu su se obratile i direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Nihada Čolić te savjetnica za maternji jezik Arnela Trešnjo i čestitale kolektivu i učenicima Druge gimnazije na nesebičnom zalaganju u promovisanju značaja maternjeg jezika kao sastavnog dijela identiteta pripadnika svake zajednice.U ime Aktiva profesora maternjeg jezika obratio se profesor Vedad Mulavdić naglasivši da ovom manifestacijom profesori i učenici Druge gimnazije daju doprinos afirmaciji proučavanja i njegovanja maternjeg jezika, kao oruđa kulture svake zajednice.

"Svi ovi sadržaji slave jezik kao posebnu arheologiju duha, kao duhovni zavičaj u kojem svako od nas može prepoznati svoju vlastitost. Zato mi na ovoj manifestaciji posebnu pažnju poklanjamo knjigama iz biblioteke Druge gimnazije. Ponosni smo što vam možemo predstaviti oko 50 knjiga štampanih u razdobolju od 1882. do 1931. godine, a koje se čuvaju u našoj biblioteci“, kazao je, između ostalog, profesor Mulavdić.

Manifestacija je dodatno obogaćena kulturno-umjetničkim sadržajem koji su pripremili učenici i profesori Druge gimnazije kao i nadahnutim recitalom učenika Davuda Ugljanina iz Osnovne škole "Zahid Baručija“ koji je literarnim radom o maternjem jeziku ukazao na važnost jezika u promovisanju i osnaživanju inkluzije u nastavi.

Obilježavanje Dana maternjeg jezika nastavit će se i početkom sljedeće sedmice.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...