Radna posjeta
167

U Sarajevo stižu tri najaktivnija europarlamentarca i zagovarača sankcija Dodiku

D. Be.
Andreas Schieder, Dietmar Köster i Thijs Reuten
Andreas Schieder, Dietmar Köster i Thijs Reuten
U ponedjeljak u službenu posjetu Bosni i Hercegovini stižu trojica najaktivnijih i najglasnijih europarlamentaraca - Andreas Schieder iz Austrije, Dietmar Köster iz Njemačke i Thijs Reuten iz Nizozemske.
Oni su pored, parlamentarki Tineke Strik i Viola von Cramon, bili najveći zagovornici EU sankcija prema članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao i svim ostalim destruktivnim političarima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i povlače antiustavne poteze koji Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli region, guraju u nestabilnost.

Trojica europarlamentaraca se također zalažu da BiH treba funkcionisati na evropskim principima.

Schieder, Koster i Reuten će tokom posjete Sarajevu razgovarati sa državnim parlamentarcima, a planirana je i konferencija za medije.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas Schieder krajem prošle godine je uputio oštre kritike prema Evropskoj komisiji i komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju zbog pasivnog odnosa prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno prema Bosni i Hercegovini, dok je Reuten govorio da je, nažalost, previše političara iz EU, koji su involvirani u procese u BiH imaju različite strategije i interese.