Saznaje Klix.ba
3

U Sarajevo stižu četiri predsjednika država, dva premijera i šefovi delegacija

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U utorak će na Jahorini biti održani sastanci u okviru Samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na nivou predsjednika. Kako Klix.ba saznaje u BiH stižu predsjednici Turske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, te premijeri Srbije i Bugarske.
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u ponedjeljak će održati sastanak sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u poslijepodnevnim satima, dok je navečer predviđena svečana večeras u čast šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a.

Kako saznajemo, pored već najavljenog lidera Turske Recepa Tayyipa Erdogana, u našu zemlju stiže predsjednik Slovenije Borut Pahor koji će prisustvovati večeri, ali ne i samitu.

S druge strane, predsjednik Crne Gore prema trenutnim informacijama neće prisustvovati večeri, ali će nazočiti sastancima u utorak na Jahorini.

U našu zemlju sutra će doputovati i nedavno izabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, kojem će ovo biti prva službena posjeta BiH.

Srbiju bi na Jahorini trebala predstavljati premijerka Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Boyko Borisov.

I dalje je upitan dolazak predsjednika Albanije Ilira Mete s obzirom da je ministar vanjskih poslova te zemlje otkazao dolazak na ministarski dio Samita u znak solidarnosti sa Kosovom čiji predstavnici bojkotuju susrete u Sarajevu i na Jahorini naredna dva dana.

U BiH neće stići hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović niti premijer Andrej Plenković, ali će naši zapadni susjedi imati svog predstavnika, kao i Moldavija, Rumunija i Grčka.

S obzirom da predsjedavanje SEECP-om od BiH preuzima Kosovo pitanje je kako će se to izvesti s obzirom da je Hashim Thaci otkazao dolazak, kao i ostali predstavnici iz Prištine.