Nakon katastrofa
38

U Sanskom Mostu se za 750 hiljada KM gradi zaštitni zid od poplava uz rijeku Sanu

M. N.
Sanski Most 2014. godine
Sanski Most 2014. godine
U cilju zaštite od poplava koje su do sada više puta pogodile područje Sanskog Mosta, na desnoj obali rijeke Sane bit će izgrađen zaštitni zid dužine 900 metara.
Ugovor o gradnji zida potpisali su Općina Sanski Most i Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo, a on će biti izgrađen na uzvodno od Mašinskog mosta do lokaliteta Gerzovo, odnosno najkritičnijem mjestu u ovoj općini.
Dionica na kojoj će biti izgrađen most
Dionica na kojoj će biti izgrađen most

Početak radova se očekuje polovinom, a završetak krajem ove godine.

"Obzirom da se radi o kritičnom mjestu na vodotoku Sane gdje je 2014. godine došlo do katastrofalnih poplava, realizacijom ovog projekta znatno će se unaprijediti sistem zaštite od prirodnih nesreća na području Općine Sanski Most", rekao je načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Za ovaj projekat osigurana su sredstva u iznosu od 750 hiljada KM.

Rijeka Sana se nerijetko izlijeva na ovom području kada su veće padavine, a 2014. godine poplavljena su brojna naselja i pričinjene velike štete. Stotine kuća je poplavljeno, uništeni su usjevi, putevi i poslovni objekti. Štete su bile procijenjene na 1,9 miliona KM.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je i u maju ove godine kada je vodostaj Sane i pritoka porastao zbog obilnih padavina. Srećom nije bilo tako velikih posljedica kao 2014. godine.