{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
U Sanskom Mostu obilježen "Evropski dan bez automobila"

24.9.2012. u 19:39
0
12
U Sanskom Mostu obilježen "Evropski dan bez automobila"
0
Povodom evropske sedmice mobilnosti koja se ove godine održala pod motom "Kretanje u pravom smjeru“ (Moving in the right direction), u organizaciji Auto-moto kluba 70 i nevladine organizacije "Sana u srcu“ u Sanskom Mostu je prvi put uz prisustvo velikog broja biciklista obilježen "Evropski dan bez automobila".
Foto: Samir Sinanović
Foto: Samir Sinanović

Okupljanje šetača, rolera i biciklista, a ponajviše djece počelo je kako je i najavljeno u subotu ispred sportske dvorane odakle je krenuo defile Prijedorskom ulicom koja je na dan akcije bila blokirana za motorna vozila.

Najmlađi članovi i učesnici akcije dijelili su mini priručnike zvučnog naziva "Biciklistički bonton“ koje je za ovu priliku pripremio AMK70 tim, te edukativne materijale pod nazivom "Vozači oprez!“, koje su kao znak podrške i kolegijalnosti organizatoru ustupili predstavnici biciklističkog udruženja "Giro di Sarajevo“ iz Sarajeva.

Prigodan program za najmlađe upriličen je u gradskom parku pokraj rijeke Zdene. U okviru obilježavanja Evropskog dana bez automobila a s ciljem promocije vožnje bicikla najsmijeliji učesnici vozili su se 11 kilometara u pravcu sela Kljevci do mjesta buduće cross staze na kojoj bi se ljubitelji prirode ali i adrenalina, te cross vožnje u budućnosti trebali više sastajati. Tehničku podršku ovom dijelu programa pružili su članovi udruženja eksteremnih sportova "Condor“ te biciklistička grupa MTB Sanski Most.

"Evropski dan bez automobila" promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama. Dan automobila se obilježava također i kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pješačiti, koristiti biciklo i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje buke i zagađenja. Na veliko zadovoljstvo organizatora sanskoj akciji odzvalo se preko 200 biciklista.

"Ovakvim i sličnim kampanjama nastojimo skrenuti pažnju prvenstveno na bezbijednost u saobraćaju, te na značaj zdravog načina života. Ovo je dan biciklista, pješaka, vozača rolera, romobila, skate bordova, korisnika invalidskih kolica, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana“, ističu ispred Auto-moto kluba 70.

Foto: Samir Sinanović
Foto: Samir Sinanović

Inače, dan bez automobila promoviše viziju gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila, a svi smo učesnici u saobraćaju i toga svjesni dužni smo da svoje kretanje učinimo bezbijednim, te našu okolinu zdravijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: