{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
U Sanskom Mostu obilježen "Evropski dan bez automobila"

24.9.2012. u 19:39
0
12
U Sanskom Mostu obilježen "Evropski dan bez automobila"
0
Povodom evropske sedmice mobilnosti koja se ove godine održala pod motom "Kretanje u pravom smjeru“ (Moving in the right direction), u organizaciji Auto-moto kluba 70 i nevladine organizacije "Sana u srcu“ u Sanskom Mostu je prvi put uz prisustvo velikog broja biciklista obilježen "Evropski dan bez automobila".
Foto: Samir Sinanović
Foto: Samir Sinanović

Okupljanje šetača, rolera i biciklista, a ponajviše djece počelo je kako je i najavljeno u subotu ispred sportske dvorane odakle je krenuo defile Prijedorskom ulicom koja je na dan akcije bila blokirana za motorna vozila.

Najmlađi članovi i učesnici akcije dijelili su mini priručnike zvučnog naziva "Biciklistički bonton“ koje je za ovu priliku pripremio AMK70 tim, te edukativne materijale pod nazivom "Vozači oprez!“, koje su kao znak podrške i kolegijalnosti organizatoru ustupili predstavnici biciklističkog udruženja "Giro di Sarajevo“ iz Sarajeva.

Prigodan program za najmlađe upriličen je u gradskom parku pokraj rijeke Zdene. U okviru obilježavanja Evropskog dana bez automobila a s ciljem promocije vožnje bicikla najsmijeliji učesnici vozili su se 11 kilometara u pravcu sela Kljevci do mjesta buduće cross staze na kojoj bi se ljubitelji prirode ali i adrenalina, te cross vožnje u budućnosti trebali više sastajati. Tehničku podršku ovom dijelu programa pružili su članovi udruženja eksteremnih sportova "Condor“ te biciklistička grupa MTB Sanski Most.

"Evropski dan bez automobila" promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama. Dan automobila se obilježava također i kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pješačiti, koristiti biciklo i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje buke i zagađenja. Na veliko zadovoljstvo organizatora sanskoj akciji odzvalo se preko 200 biciklista.

"Ovakvim i sličnim kampanjama nastojimo skrenuti pažnju prvenstveno na bezbijednost u saobraćaju, te na značaj zdravog načina života. Ovo je dan biciklista, pješaka, vozača rolera, romobila, skate bordova, korisnika invalidskih kolica, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana“, ističu ispred Auto-moto kluba 70.

Foto: Samir Sinanović
Foto: Samir Sinanović

Inače, dan bez automobila promoviše viziju gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila, a svi smo učesnici u saobraćaju i toga svjesni dužni smo da svoje kretanje učinimo bezbijednim, te našu okolinu zdravijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: