Idu prema Bihaću
11

U Salakovcu dvostruko manje migranata, proljeće ponovo otvorilo rute ka zapadu

Piše: R. D.
U našoj zemlji trenutno se nalazi oko četiri hiljade migranata, ali broj onih koji su smješteni u Izbjeglički centar Salakovac pored Mostara je dvostruko manji od uobičajenog. Dolazak proljeća motivirao je mnoge da nastave svoje putovanje prema zapadu.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara, kaže kako je situacija u Salakovcu, o kojem brinu cijelo ovo vrijeme, pod kontrolom, ali da je broj migranata značajno manji.

"Duplo ih je manje od onog broja, trenutno negdje blizu 100 ili 110 je smješteno u Salakovcu. Došlo je proljeće, otvorile su se neke rute koje su njima poznate. Izgleda da je Bihać jedini cilj", kazao je on.

Iako ih je manje u Centru, dosta ih se može vidjeti po gradskim ulicama. Još uvijek je aktivna "južna ruta", ona koje ove putnike namjernike vodi preko Mostara i Čapljine do Neuma, a onda preko morske granice sa susjednom Hrvatskom.

"Migranti koji nisu smješteni u Salakovac, a ima ih po gradu su vjerovatno registrovani u Uredu za strance. Gdje su smješteni mi ne znamo jer oni imaju potpunu slobodu kretanja", kaže nam Kajtaz.

Crveni Križ ima sredstava za brigu onih o kojima brine u Salakovcu sve do 30. juna. Kajtaz se nada da će se već u maju biti obezbjeđena sredstava za naredni periodu, da se ne bi ušlo u probleme kao što je to bilo u prošloj godini.

"U Mostaru je sjedište jednog od tri mobilna tima koji pokrivaju radijus od 100 kilometara. Oni u slučaju priljeva migranata odlaze na lice mjesta i pružaju prvu pomoć, osiguravaju hranu, potrebne informacije. Druga dva tima su smještena na području Bihaća i Bijeljine", zaključio je Kajtaz.