Vaskrs
14

U Sabornom hramu u Tuzli služena svečana liturgija

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa jutros je u Sabornom hramu Uspenija presvete bogorodice u Tuzli održana svečana vaskršnja liturgija koju je predvodio protojerej-stavrofor Milan Topić.

Nakon molitvenog dijela upriličeno je čitanje Poslanice patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj je, između ostalog, navedeno da Vaskrs predstavlja najveći hrišćanski praznik, odnosno praznik vjere, života i svakog blagoslova Božijeg.

"Sva naša vjera je u Vaskrsu i Vaskrs u vjeri. Sveta pravoslavna crkva je naša duhovna majka. Ona brine o svojoj djeci bez obzira na to gdje ona žive i raspinje se sa svojim sinovima i kćerkama, da bi svi zajedno dostigli u vaskrsenje. Radujmo se sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov. Sveti starac Sofronije kaže da održavanje Božijih zapovijesti u nama razapinje starog čovjeka i oživljava novog, satkanog po liku Boga. Držeći zapovijedi Božije, izražavamo i potvrđujemo našu ljubav prema Hristu, ali i prema svojim bližnjima", navedeno je u poslanici.

Tradicionalno, nakon liturgije vjernici su se pričestili i jedni drugima čestitali veliki hrišćanski praznik, a podjeljenja su i šarena jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađa