Sarajevo
0

U Sabornoj crkvi održana molitva za jedinstvo hrišćana

FENA
U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u nedjelju, 25. januara, po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja održana je molitva povodom završetka Nedjelje molitve za jedinstvo hrišćana, koja je trajala od 18. do 25. januara, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

Moleban u Sabornoj crkvi služio je protojerej-stavrofor Čedo Đureinović, uz sasluženje protonamjesnika Nike Mojsilovića, jereja Čedomira Đelme i protođakona Mitra Tanasića.

Prigodnu besjedu održao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je istaknuo primjer apostola Pavla koji je iz ropstva pozivao vjernike na poniznost, blagost, strpljivost, međusobnu ljubav, jedinstvo i mir.

„Podnositi druge u ljubavi znači poštivati međusobne razlike temperamenta, mišljenja i kultura, svjesni da nas je Bog stvorio različite kao pojedince i narode koji prilikom pridruženja Hristu i Crkvi ne gube svoj lični i nacionalni identitet", naveo je kardinal Puljić.

Molitvi u Sabornoj crkvi, uz kardinala Puljića, prisustvovao je i papski nuncij nadbiskup Alesandro D' Eriko, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar te brojni pravoslavni i katolički sveštenici i vjernici.

Uime mitropolita Nikolaja prisutne je pozdravio i zahvalio na prisustvu arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej-stavrofor Miomir Zekić.

Nedjelja molitve za jedinstvo hrišćana počela je molitvom u nedjelju, 18. januara, u katoličkoj katedrali Srca Isusovog, gdje je prigodnu besjednu održao mitropolit Nikolaj. U subotu, 24. januara, u katedrali je održan ekumenski koncert na kojem su nastupili Srpsko pjevačko društvo „Sloga", Katedralni mješoviti hor „Josip Štadler" iz Sarajeva i horovi drugih hrišćanskih crkava, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.