Parlament BiH
5

U rukovodstvo komisije za izmjenu Izbornog zakona izabrani Čolo, Čolak i Nović

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Za predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas u Sarajevu izabrana je Alma Čolo (SDA), a za zamjenike Bariša Čolak (HDZ) i Sredoje Nović (SNSD).

Članove komisije je pozdravio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, uvodnim dijelom sjednice predsjedavao je Nović, kao najstariji član radne grupe, a nakon izbora za predsjedavajućeg vođenje sjednice preuzela je Čolo.

Član Interresorne radne grupe Saša Magazinović otvorio je pitanje da li mandat ove komisije podrazumijeva samo izmjene i promjene Izbornog zakona BiH ili možda i izmjene Ustava BiH.

On smatra da komisija nema mandat za izmjene Ustava BiH.

Munib Jusufović se na sličan način interesovao za metodologiju rada ove radne grupe, pri čemu se založio za sveobuhvatan i ozbiljan pristup organizaciono-tehničkih mjera i pitanja, a potom za teža pitanja koja se tiču provođenja odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

On smatra da prvo treba riješiti lakša, pa onda pokušati riješiti teža pitanja iz domena izbornog zakonodavstva u BiH.

Dženan Đonlagić je podržao ovakva razmišljanja i založio se za ona rješenja koja će prekinuti izborne zloupotrebe uvođenjem modernih tehničko-tehnoloških rješenja u izbornom procesu.

Prema njegovim riječima, sasvim je moguće da neka od budućih rješenja budu zahtjevala i kreiranje određenih ustavnih amandmana, koji će ići iz izmjene Izbornog zakona BiH.

Borjana Krišto, u pogledu metodologije, smatra da najprije treba izmijeniti Poslovnik o radu Interresorne radne grupe, s ciljem njenog efikasnijeg rada.

Ona smatra da ova komisija, ako bude saglasnosti, može imati mandat za sva otvorena pitanja u vezi s izmjenama Izbornog zakona i obaveza BiH prema odlukama nadležnih domaćih i stranih sudova.

"Sve će biti stvar političke volje i naše spremnosti da pronađemo najbolja rješenja za građane i narode u BiH, bez diskriminacije po bilo kom osnovu", navela je Krišto.

Nović je rekao da treba krenuti od, uslovno rečeno, jednostavnijih ka složenijim rješenjima izmjena Izbornog zakona BiH.

Za njega je veoma važno ko će ovoj komisiji biti podrška za njen rad, jer je to veoma složen posao, te se založio za što hitnije i efikasnije izmjene Poslovnika o radu Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Alma Čolo smatra da za sada ne treba proširivati mandat Interresorne radne grupe, ali da bi bilo dobro u rad ove komisije uključiti i eksperte iz Centralne izborne komisije BiH, kao i stručnjake iz OEBS-a.

Snježana Novaković Bursać založila se da Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH obavlja administrativno-pravne poslove Interresorne radne grupe.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH za članove Interresorne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH izabrao je Almu Čolo iz Kluba poslanika SDA, Dženana Đonglagića iz Kluba poslanika DF-a, Damira Arnauta iz Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok, Nenada Stevandića iz Kluba poslanika Srpski klub, Branislava Borenovića iz Kluba poslanika SDS, PDP i DNS, Borjanu Krišto iz Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, Sašu Magazinovića iz Kluba SDP BiH te Snježanu Novaković Bursać iz Kluba SNSD-a.

Iz Doma naroda u Interresornu radnu grupu imenovani su Sredoje Nović iz Kluba srpskog naroda, Bariša Čolak iz Kluba hrvatskog naroda i Munib Jusufović iz Kluba bošnjačkog naroda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić i zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović imenovani su u Interresornu radnu grupu u ime Vijeća ministara.

U toku procesa Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH će po potrebi konsultovati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge. Zadatak Interresorne radne grupe je da pripremi izmjenu izbornog zakonodavstva BiH te da ga posredstvom ovlaštenog predlagača uputi domovima u parlamentarnu proceduru.

Najvjerovatnije je da će se sjednice ove komisije održavati svake srijede od 11:00 sati, tako da bi prva naredna sjednica trebalo da bude održana 19. maja.