BiH
0

U rudniku "Zenica" obilježen 21. decembar, Dan rudara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici Uprave i Sindikata Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja „Zenica“ danas su povodom 21. decembra, Dana rudara, položili cvijeće na spomen-obilježje poginulim rudarima, uime direkcije društva.

Istim povodom priređena je i svečanost na kojoj je u penziju ispraćeno 37 uposlenika.

Proizvodni plan za tekuću godinu iznosio je 297.000 tona uglja, međutim, društvo se tokom godine susretalo s brojnim problemima.

-U pogonu Raspotočje, već na početku godine, imali smo dva gorska udara, zbog kojih je dolazilo do prekida proizvodnje u trajanju od 15-ak dana. Problemi nisu zaobišli ni pogon Stara jama, gdje je usljed oštećenja izvoznog okna dolazilo do zastoja u izvozu uglja. Treći pogon, jama Stranjani, još od marta 2009. izvan je bilo kakvih rudarskih radova. Dodatno usložnjenje proizvodnog procesa desilo se 7. maja izbijanjem požara u jami Raspotočje. Iz tih razloga godinu ćemo okončati s proizvodnjom od oko 200.000 tona uglja“ izjavio je Feni direktor RMU „Zenica“, Esad Čivić.

Predsjednik Sindikata RMU „Zenica", Mehmed Oruč ponovio je da će rudari nastaviti da insistiraju na izjednačavanju primanja s uposlenim u termoelektranama.

Uprava RMU „Zenica“ planirala je u 2011. ostvariti proizvodnju od 343.000 tona uglja.