BiH
9

U RS za tri godine prijavljeno 42, a u KS 111 nestanaka maloljetnih osoba

Piše: Er. M.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vremenskom periodu od 2013. do 2015. godine policijskim upravama na nivou ovog entiteta prijavljena su ukupno 42 nestanka maloljetnih osoba. Sa druge strane, samo u Kantonu Sarajevo u istom periodu evidentirano je čak 111 nestanaka maloljetnih osoba.

Kako nam je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u toku 2013. godine u manjem bh. entitetu evidentirano je ukupno 13 nestanaka maloljetnih osoba. Iste godine samo u Kantonu Sarajevo, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nadležnim policijskim organima prijavljen je nestanak 47 maloljetnih osoba.

Broj registrovanih slučajave odlaska maloljetnih osoba od kuće povećao se u 2014. godini, tako da je u RS prošle godine evidentirano ukupno 26 nestanaka maloljetnih osoba, dok je u Kantonu Sarajevu taj broj iznosio 53.

U prva tri mjeseca 2015. godine kod nadležnih organa na području Republike Srpske prijavljen je nestanak tri maloljetne osobe, dok je u istom vremenskom periodu policijskim upravama u Kantonu Sarajevo prijavljeno 11 nestanaka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kazali su da su sve maloljetne osobe čiji je nestanak prijavljen u navedenom razdoblju pronađene.

U Federaciji BiH ne postoji jedinstvena institucija ili uprava koja može dati precizne podatke o broju registrovanih slučajeva odlazaka maloljetnih osoba od kuće. Uprkos tome što na nivou entiteta postoji Federalna uprava policije, podatke o broju nestanaka imaju isključivo kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.