BiH
0

U RS-u ukupno 219 oboljenilih od nove gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U posljednja 24 sata u RS-u je tzv. brzim testom potvrđeno još šest novih oboljelih od gripe A (H1N1), čime se ukupan popeo na 219, izjavila je za Fenu Milka Mrđa, portparolka Instituta za zaštitu zdravlja u RS-u.

Od novih šest slučajeva četiri su prijavljena u Istočnom Sarajevu, te po jedan u Banjoj Luci i Foči.

„Svi oboljeli su s blažom kliničkom slikom i za sada nemamo teških ili smrtnih slučajeva“, kazala je Mrđa.

Prema preporuciji infektologa u RS-u se rade brzi testovi kada su u pitanju teži slučajevi i osobe s tzv.nejasnom kliničkom slikom.

Uzorci brisa kod teških slučajeva, pojasnila je, šalju se na konačnu potvrdu u beogradski Institut „Torlak“, dok se kod drugih pacijenata s blagim simptomima primjenjuje simptomatska terapija, spuštanje temperature, ležanje, boravak kod kuće...

Ona je istakla da se u RS-u i dalje insistira na prevenciji, ličnoj higijeni, češćem pranju ruku, pokrivanjem maramicom prilikom kašljanja, češćem provjetravanju prostorija, izbjegavanju masovnih okupljanja i svemu onome što svaki čovjek može da uradi da bi sam sebe zaštitio.

I vakcinacija protiv sezonske gripe je, dodala je, jedan vid prevencije iako ne štiti od virusa H1N1, ali organizam i na taj način može da stekne otpornost na novi grip.

Trenutno je na Klinici za infektive bolesti banjalučkog Kliničkog centra hospitalizovano 40 oboljelih i od respiratornih infekcija, upale pluća te ima i osoba sa simptomima novog gripa.

Nakon prvog kontingenta brzih testova koje je bio osigurao Institut za zaštitu zdravlja RS-a, zdravstvene ustanove u RS-u su od prije petnaestak dana dužne da ih same nabave.

U Banjoj Luci je danas završen i seminar za edukaciju timova za brzu intervenciju u slučaju pojave avijarne influence na kojem je konstatirano da je na zavidnom nivou spremnost RS-a da odgovori na ptičiji i novi grip.