Kakve su joj ovlasti?
247

U RS-u sutra postrojavanje jedinice žandarmerije: Da li će reagirati međunarodna zajednica?

A. D.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje sutra svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke, saopćeno je iz MUP-a.

Kako su naveli, na ovaj način bit će i zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva, koja je formirana u cilju unapređenja sigurnosti RS-a i njenih građana i imovine.

Promociji će prisustvovati ministar unutrašnjh poslova Dragan Lukač, direktor policije Darko Ćulum, te najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti RS, saopćeno je.

Inače, ovaj čin dolazi nakon nedavnih najava iz RS-a o formiranju ove jedinice, nakon čega su iz ambasada SAD-a i Velike Britanije stigle poruke kako će tražiti pojašnjenja o ovome. Ostaje da se vidi da li će reagirati nakon sutrašnjeg predstavljanja nove jedinice MUP-a RS.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je nakon pritisaka krajem juna prvobitno odlučilo da neće uvoditi rezervni sastav policije u ovom bh. entitetu, a odluka o tome da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS pozdravila je Ambasada SAD kazavši da je to korak u pravom smjeru.

"Rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja", kazali su ranije u Ambasadi SAD-a, nakon čega se pojavilo pitanje osnivanja žandarmerije. Potom su iz ove Ambasade tražili od MUP-a RS određena objašnjenja.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik poručio je nakon toga da će žandarmerija biti uspostavljena u RS-u i da to nije pitanje stranaca.

Dodik je rekao da će žandarmerija moći da djeluje na cijelom prostoru Republike Srpske, dok to rezervni sastav policije ne bi radio.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić ranije je rekao da odustajanje od formiranja rezervnog sastava policije tog entiteta, uz najavu formiranja žandarmerije, ne predstavlja stvarno odustajanje od ideje formiranja oružane formacije, "s ciljem njene upotrebe radi realizacije političkih ideja i ciljeva u datom trenutku".

"Formiranje žandarmerije iz sastava redovnih policajaca, čiji bi se broj povećao, može biti i opasnija ideja od rezervnog sastava, imajući u vidu operativnost, uvježbanost i opremljenost takve jedinice", upozorio je Salkić.