U RS-u sutra neradni dan samo za administraciju

F
FENA
20.11.2011. u 13:15
0
23
U RS-u sutra neradni dan samo za administraciju
0
U RS-u sutra neradni dan samo za administraciju Zgrada Vlade RS-a u Banjoj Luci
Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, 21. novembar, u Republici Srpskoj je praznik i neradni dan, definirano je entitetskim Zakonom o praznicima.
Iz Ministarstva uprave i lokalne smaouprave RS-a podsjećaju da u dane praznika ne rade entitetski organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Međutim, ovu odluku poštuje samo administracija na svim nivoima, dok je za većinu “privatnika” sutra radni dan.

Tako je i u Banjoj Luci, u čijem gradskom Odjeljenju za privredu ističu da na dan praznika mogu da rade pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, trgovinski objekti tipa „dragstor", trgovinski objekti u Autobuskoj i Željezničkoj stanici i na benzinskim pumpama.

Odlukom gradonačelnika Dragoljuba Davidovića mogu da rade i mesnice, kafići, restorani, trgovine na malo pogrebnom opremom, cvjećare, tržnice…

Posebnom odlukom određena su preduzeća, ustanove i druge organizacije, koji su dužni da rade u dane praznika RS-a, pa tako i na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, 21. novembra.

Među njima su preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti - proizvodnja i isporuka vode, toplotne energije, javni prevoz putnika, održavanje čistoće, održavanje grobalja i pružanje pogrebnih usluga, održavanje ulica, saobraćajnica, parkova, zelenih površina, odvođenje atmosferskih voda i drugih padavina i čišćenje javnih površina, Civilna zaštita, te Autobuska, Željeznička stanica, kao i javne ustanove: Banski dvor - kulturni centar, Dom zdravlja Banja Luka, SD Borik i Centar za socijalni rad.


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: