BiH
0

U RS-u puši oko 37 posto stanovništva

FENA
U Republici Srpskoj puši negdje oko 37 posto stanovništva, a, kako ističe nacionalni koordinatora za kontrolu duhana dr. Darko Marković, oko 4,5 miliona stanovnika u svijetu godišnje umre od posljedica pušenja.

„Oko 20 posto kompletne populacije u svijetu puši, a direktnim konzumiranjem duhana, odnosno sagorjevanjem duhana i duhanskog papira, stvara se negdje oko četiri do sedam hiljada raznih štetnih produkta koji stvaraju specifične spojeve u ljudskom organizmu koji svojim štetnim produktima napadaju sve ćelije“, kaže dr Marković.

On je istakao da je dokazano da je tumor pluća u 78 posto slučajeva uzrokovan pušenjem.

Republika Srpska ima tri zakona vezana za borbu protiv pušenja i, kako tvrde nadležni, došlo je do pozitivnih pomaka, odnosno do smanjenja prevalence pušenja.

S ciljem obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv pušenja, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, u saradnji sa Institutom za zaštitu zdravlja organiziralo je danas i više aktivnosti kako bi ukazali na štetnost od duhanskog dima.

„Naša zemlja je u junu 2009. godine potpisala okvirnu konvenciju o kontroli duhana kojim se planiraju obaveze Bosne i Hercegovine u pravcu smanjenja broja pušača, kao i smanjenja broja oboljenja koje su uzrokovane pušenjem. Prema navedenom dokumentu, planirano je i da se proizvodnja duhana u što većoj mjeri zamjeni nekim drugim proizvodnjama“, rekao je dr Marković.

Dr. Stela Stojisavljević, predstavnica Instituta za zaštitu zdravlja RS-a je posebno istakla ulogu medija u edukaciji i informisanju stanovništva o štetnostima direktnog konzumiranja duhana, ali i posljedicama pasivnog pušenja.

Ona je podsjetila i da je Institut za zaštitu zdravlja, u saradnji sa domovima zdravlja u RS, pokrenuo projekt edukacije timova porodične medicine koju je prošlo preko 1.000 zdravstvenih radnika.

Na osnovu ovog projekta urađena je evaluacija na 120 ljekara koji su svakodnevno radili sa 20 pacijenata.

„Prije edukacije 5,6 posto pušača je bilo spremno da krene u promjenu pušačkog statusa, dok se nakon razgovora sa svojim porodičnim doktorom taj procenat povećao na 33,3 posto.

Također, prije edukacije, samo 2,3 posto doktora porodične medicine davalo je svojim pacijentima upute kako da prestanu puštiti, dok se šest mjeseci kasnije taj procenat povećao na 29 posto“, rekla je dr Stojisavljević.