BiH
0

U RS-u provjera imovine stečene od 1997. godine u iznosu većem od pola miliona KM

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine, koji predviđa da će se provjeravati stečena imovina od 1. januara 1997.godine u vrijednosti minimalno 500.000 KM.

Postupak provjere se pokreće kada se utvrdi da postoji nesrazmjera između legalno stečene imovine ili finansijskih sredstava koju posjeduju fizičke i pravne osoba ili pojedinci.

Utvrđivanje nesrazmjera između legalne imovine i sredstava koja su stečena vršit će agencija koja će imati ovlaštenja da od javnih institucija u kojima se vode bilo kakve evidencije ili banaka zatraži potrebne podatke u postupku provjere.

Podaci će se morati dostavljati do 30. juna za tekuću godinu, kazao je ministar pravde RS-a Džerard Selman na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske Vlade ističući da je cilj ovog zakona, koji bi RS prva trebalo da donese od svih zemalja u okruženju, da se spriječi korupcija u javnom ili privrednom sektoru.

"Cilj je da se ne dozvoli pojedincima, za koje se utvrdi da su na takav način stekli imovinu, da je stave u legalne tokove", rekao je Selman.

Navodeći da se radi o jednom od reformskih zakona koje je Vlada obećala da će donijeti, on je kazao da se ovim zakonskim aktom utvđuju uvjeti i pravila postupanja u provjeri način sticanja kako dijela tako i cjelokupne imovine koja je u vlasništvu fizičke ili pravne osobe ili povezanih osoba.

"U slučaju da dođe do kontrole ili provjere, pored ovog zakona u potpunosti će se primjenjivati odredbe zakona koje reguliraju krivično-pravnu, građansko-pravnu i izvršno-pravnu oblast", pojasnio je resorni ministar.

Selman je precizirao da u slučaju nesrazmjera između legalno stečenih finansijskih tokova i imovine koja se posjeduje, agencija će imati ovlaštenja da nadležnom tužilaštvu podnese izvještaj o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo i dalja procedura će se nastaviti prema utvđenim zakonskim rješenjima.

Osoba nad kojom se pokrene provjera bit će dužna da dokazuje kako je tu imovinu stekla i da li je u skladu sa važećim propisima.

"Ukoliko nadležna agencija utvrdi da je imovina stečena u skladu s važećim propisima donijet će rješenje kojim će obustaviti postupak i ta osoba će imati potvrdu da je stečena imovina u skladu s važećim propisima", kazao je Selman.

Agencija koja će vršiti provjere bit će "nezavisna", ali će odgovarati Vladi i Skupštini i imat će pravo da prodaje ili knjiži na Republiku Srpsku imovinu za koju se utvrdi da je nelegalno stečena i to se potvrdi pravosnažnom presudom.

Provjeravat će se i imovina koja je van RS-a, ukoliko to bude, kako je naveo Selman, moguće.

Upitan zašto se neće provjeravati i imovina stečena prije 1997.godine, Selman je kazao da je taj rok utvrđen zato što od tada postoje evidencije na osnovu kojih se mogu vršiti dokazivanja na koji način je stečena ta imovina.