BiH
0

U RS-u preko 2.000 oboljelih od zaušnjaka

FENA
Od pojave prvih slučajeva oboljelih od parotitisa (zaušnjaka), početkom juna 2011. godine do danas, u Republici Srpskoj (RS) zvanično je prijavljeno 2.003 oboljelih.

Institutu za javno zdravstvo RS-a epidemiju su prijavile regije Istočno Sarajevo i Trebinje, dok je početkom januara epidemiju prijavio i Dom zdravlja Novi Grad gdje je registrovano 39 oboljelih.

Najveći broj oboljelih je mlađe životne dobi, između 20 i 29 godina.

"Epidemija je nastala kao posljedica nemogućnosti nabavke vakcine u ratnom periodu, odnosno kao posljedica nevakcinisanja ili nepotpunog vakcinisanja vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP). Također, jedan od razloga je i neprovođenje naredbe Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a od strane pojedinih domova zdravlja, koja je izdata na prijedlog Instituta za javno zdravstvo RS 2010. godine, a prema kojoj su se sva djeca uzrasta od 14 do 19 godina morala dodatno vakcinisati", tvrde iz Instituta.

Da podsjetimo, zaušnjaci su akutna, zarazna bolest, koja zahvata jednako i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje kod djece od pet do deset godina, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba.

Period inkubacije traje od sedam do 15 dana, a nekada i više. Neke od mogućih komplikacija zaušnjaka su: upale testisa i jajnika koje ponekad mogu prouzrokovati sterilitet, upalu mozga i gušterače te meningitis.