{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u posljednji dan predizborne kampanje

F
7.12.2007. u 13:45
0
0
U RS-u posljednji dan predizborne kampanje
0
U RS-u posljednji dan predizborne kampanje
Foto: Reuters
U Republici Srpskoj danas je posljednji dan predizborne kampanje za prijevremene predsjedničke izbore koji će biti održani u nedjelju 9. decembra. Izborna šutnja počinje sutra u 07.00, a danas je stupila na snagu zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja o mogućem pobjedniku ovih izbora.
U nedjelju 9. decembra u 07.00 sati bit će otvoreno 1.958 biračkih mjesta, od čega 1.777 redovnih, 119 za glasanje u odsustvu i 62 za glasanje osoba sa statusom raseljenih koji su izrazili želju da glasaju u općini u kojoj su živjeli 1991. godine.

Biračka mjesta zatvaraju se u 19.00 sati, a pravo glasa ima 1.122.241 registrirani birač.

Od ovog broja njih 1.071.963 moći će da glasa na redovnim biračkim mjestima, 31.121 na mjestima za glasanje u odsustvu ili za lično glasanje i 19.157 putem pošte.

Biračima koji glasaju poštom glasački paketi upućeni su 16. novembra, a Centralna izborna komisija BiH će njihove glasačke pakete primati natrag do 16. decembra pod uvjetom da je na poštanskom žigu najdalji datum 9. decembar.

Za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u prijavilo se 10 kandidata i to su: Rajko Kuzmanović, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Ivanić, kandidat PDP-a, Ognjen Tadić uime SDS-a, kandidat SDPBiH je Slobodan Popović, Demokratske stranke invalida BiH Nedžad Delić, uime Narodne demokratske stranke kandidirao se Krsto Jandrić, Evropska ekološka stranka ima svog kandidata Nikolu Lazarevića, a prijavili su se uime Narodne stranke Radom za boljitak - Anton Josipović, te Srpske radikalne stranke "dr. Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan Đokanović.

Prema nekim ocjenama, ovo je do sada bila najmirnija predizborna kampanja, vjerovatno i zbog samih uvjeta održavanja i kratkog vremena trajanja od samo 15 dana.

Samo odvijanje prijevremenih izbora pratit će Centralna izborna komisija BiH, a najavljeno je da bi se prvi preliminarni rezultati mogli znati već u nedjelju oko ponoći.

Prijevremni izbori u RS-u raspisani su nakon iznenadne smrti predsjednika Milana Jelić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: