Ognjen Tadić
0

'U RS-u politička, ekonomska i kriza slobode medija'

FENA
Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić izjavio je danas da je u Republici Srpskoj na sceni politička, ekonomska i medijska kriza, te da bi stoga za taj entitet bilo najbolje "da njegovi građani izađu na birališta i na taj način kažu šta misle o dešavanjima koja su posljedica rada aktuelne vlasti u RS-u“.

Ističući kako ne vjeruje da bi međunarodna zajednica dozvolila prijevremene izbore, Tadić je kazao da je siguran kako bi, kada bi do toga ipak došlo, "ishod glasanja pokazao šta se dešava u RS-u“.

"SDS je nedavno pozvao delagate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a da odstupe sa svojih funkcija jer je nedopustivo da svoje postupke obrazlažu naklonošću prema jednom od potencijalnih budućih predsjednika SDA“, rekao je Tadić na pres-konferenciji.

To jasno govori, smatra on, da se centar odlučivanja o interesima RS-a prenio iz Banje Luke i njenih institucija u "kongres SDA“.

Potpredsjednik SDS-a je naveo i da ta stranka ne može prihvatiti da je "međunarodnu zajednicu zamijenio Sulejman Tihić“, te da je neprihvatljivo da bilo koji predstavnik RS-a svoj glas stavlja u funkciju bilo kog interesa Sulejmana Tihića.

Uputivši brojne kritike na račun aktuelne vlasti u RS-u, Tadić je rekao da je ekonomska i socijalna politika premijera Milorada Dodika "u potpunosti propala“ te da je situacija „toliko loša da su ugrožene funkcije RS-a, ali i izvršavanje njenih redovnih obaveza“.

Ocijenivši da Vladine mjere protiv ekonomske krize ne funkcioniruju, potpredsjednik SDS-a je naveo da je u stvarnosti sve više otpuštanja radnika, zapošljavanje gotovo da i ne postoji, cijene rastu, a budžet se ne puni...

"Osim političke i ekonomske krize, u RS-u je na sceni i kriza slobode medija. SDS je bio u vlasti, trpio pritiske, kritike, klevete i drugo. Vremenom se pokazalo da je sve to projektovano iz opozicionih stranka na čelu sa SNSD-om, ali nikada SDS nije radio ono što radi SNSD prema slobodi medija u RS-u“, smatra Tadić.

Uputio je poziv SNSD-u, predstavnicima vlasti i Miloradu Dodika da prestanu "vršiti pritisak na slobodne i nezavisne medije u tom bh. entitetu.