BiH
0

U RS-u počela preventivna kampanja "Zaustavite se, jer voz ne može!"

SRNA
(Foto: SRNA)
U Republici Srpskoj danas je počela preventivna kampanja "Zaustavite se, jer voz ne može!" s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, Agencije za sigurnost saobraćaja i preduzeća "Željeznice Republike Srpske" ozvaničili su simbolično početak kampanje u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Derviši.

Direktor Agencije za sigurnost saobraćaja Milija Radović rekao je novinarima da je u proteklih šest godina na pružnim prelazima u Republici Srpskoj poginulo 19 osoba, dok je više njih teško povrijeđeno.

On je naveo da je cilj ove preventivne akcije da infrastruktura na pružnim prelazima bude usklađena sa zakonom, prije svega u pogledu signalizacije, kako bi bio smanjen broj saobraćajnih nezgoda.

"Inspektorat će u okviru ove aktivnosti izvršiti kontrolu saobraćajne infrastrukture na pružnim prelazima, dok će Željeznice Republike Srpske preuzeti sve mjere iz svoje nadležnosti", rekao je Radović i dodao da su planirani i sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica koje gravitiraju pružnim prelazima na kojima bi bili dijeljeni edukativni leci.

On je naveo da na željezničkim prugama u RS-u ima ukupno 285 prelaza, od kojih je 267 bez branika, odnosno osigurano je samo saobraćajnom signalizacijom.

Direktor Sektora za građevinske poslove u Željeznicama Republike Srpske Goran Rajković rekao je da ovo preduzeće kontinuirano provodi preventivne aktivnosti.

On je istakao da se na pružnom prelazu ukršta put i pruga i da je, osim željezničke signalizacije, potrebno voditi računa i o drumskoj signalizaciji.

Rajković je naveo da je najbolja i najsigurnija varijanta ukrštanje puta i pruge na dva nivoa, odnosno izgradnja nadvožnjaka i podvožnjaka.

Zoran Tadić iz Odsjeka za saobraćaj Administrativne službe grada Banja Luka rekao je da je 2010. godine urađena Studija prelaza preko željezničkih pruga na teritoriji grada na 45 lokacija, kojom je bilo predviđeno ukidanje pružnog prelaza u naselju Derviši.

"S obzirom na dešavanja, došlo je do izmjena regulacionih planova koji će biti na javnoj raspravi i nakon toga ćemo vidjeti koje će biti konačno rješenje", rekao je Tadić.

U ovu preventivnu akciju, koja će se u ovom bh. entitetu provoditi do 28. marta, uključeni su svi subjektisigurnosti saobraćaja, Ministarstvo saobraćaja i veza, Željeznice Republike Srpske, inspektorat, Javno preduzeće Putevi Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave.