"Bez slobode govora"
45

U RS-u performansom "sahranjena demokratija" dok traje sjednica Narodne skupštine, donesen i sanduk

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici udruženja "Restart Srpska" su danas donijeli mrtvački sanduk te "sahranili demokratiju", kako su rekli, dok se u isto vrijeme održava sjednica Narodne skupštine RS.
Iz ovog udruženja su poručili da je ovo njihova reakcija na usvajanje Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija ili "zakona o stranim plaćenicima", koji je upravo danas na dnevnom redu NSRS-a.
Predstavnici uduženja su donijeli mrtvački sanduk ispred zgrade Narodne skupštine RS dok traje sjednica.

Nevladin sektor ovog bh. entiteta smatra da je to direktan napad na njihovu slobodu rada i govora.

Na skupu je rečeno da je evropska demokratija prešutjela "silovanje naše demokratije" i kako su viđeni novi zakoni kojim se "ubija sloboda govora", te je jasno da se treba oprostiti od demokratije i njenih načela.

Performans je zatim premješten preko puta zgrade NSRS na zahtjev policijskog obezbjeđenja.

Legitimisan je predsjednik ovog udruženja Stefan Blagić zbog "uznemiravanja građana".

Napomenimo i da je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvala nadležne vlasti u Republici Srpskoj (RS) da ne usvajaju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznat i kao "zakon o stranim agentima“.

Ukoliko bi bio donesen, upozoravaju iz OSCE-a, ovaj zakon bi ozbiljno narušio osnovne slobode na način koji je direktno u suprotnosti s međunarodnim obavezama koje je preuzela Bosna i Hercegovina, samim tim i RS, uključujući tu i obaveze kao država članica OSCE-a.

U isto vrijeme se održava redovna sjednica NSRS uz izmjene dnevnog reda te će se raspravljati i o stavu Narodne skupštine Republike Srpske o predloženoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Nenad Stevandić je poručio kako je ovo "neka vrsta upozorenja Generalnoj skupštini".