{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica koji je govorio da je narod bježao pred Armijom BiH

D. Be./Klix.ba
9.1.2019. u 11:54
29
247
U RS-u odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica koji je govorio da je narod bježao pred Armijom BiH
29
 
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je posthumno odlikovala ratnog zločinca generalmajora Slavka Lisicu ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisica je nakon završetka rata, ipak, govorio o tome kako su Srbi izgubili rat te da pjevaju pjesme o junaštvima koja nisu realna i racionalna.
Ovaj osuđeni ratni zločinac tako je dobio jedno od najvećih priznanja bh. entiteta RS, kako je navedeno, "za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske RS u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobođenje RS".

"Mi nismo dobili rat. Mi smo izgubili rat. Ja sam dobio svoje bitke, ali sam izgubio rat. Oni su došli 15 kilometara odavde i da su dobili signal da idu dalje oni bi ušli u Banju Luku. Ja sam stanovao tu, cijela zgrada je bila na točkovima i gledala je kako da pobjegne. Narod nije bio spreman ni da se brani, a onda izađemo i počnemo da govorimo o svojim velikim junaštvima i pjevamo pjesme o sebi koje nisu realne i racionalne", iskreno je govorio nakon završetka ratnih sukoba Slavko Lisica.

Slavko Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine. Preminuo je u Beogradu 2013. godine, a orden je u njegovo ime primio njegov sin.

Lisica je bio general Vojske RS, a prije toga pukovnik u Jugoslovenskoj narodnoj
armiji (JNA) u tzv. Kninskom korpusu kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. godine proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik.

"U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je Katedrala Sv. Jakova, Crkva Sv. Frane, Samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, Tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, Crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, Crkva Sv. Ivana, Crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM "Boris Kidrič, "Vinoplod-Vinarije", objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina "Poliplast", "Izgradnje", RO "Luka", hoteli Jadran i Krka, objekti, oprema i 120 vozila Autotransporta, prenosi Jutarnji list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: