BiH
0

U RS-u novi zakon o radu ponovo posvađao socijalne partnere

FENA
Petar Đokić
Petar Đokić
Novi zakon o radu u Republici Srpskoj (RS) ponovo je posvađao socijalne partnere, sindikalce i poslodavce, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić ističe da će se tim sistemskim zakonom baviti nova entitetska vlada.

Đokić ističe da izborno vrijeme nije dobro za predlaganje tog zakona, zbog mogućih manipulacija, ali ponovo uvjerava da se ni ranije predlaganim radnim tekstom novog zakona o radu nije se išlo na štetu radnika ili u korist poslodavaca.

Za sindikakalce novi zakon o radu nije tema koju će oni prihvatiti ni od buduće entitetske vlade, kategorična je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić, što je izazvalo oštre kritike predsjednika Unije poslodavaca u RS-u Predraga Zgonjanina uz stav da će taj zakon donijeti RS jer je neophodan.

Mišić je i ovaj put ponovila da se radnicima u RS-u duguje milijardu i 250.000 KM na ime zarađenih a neisplaćenih plaća, kao i da je kumulativni dug za neuplaćene doprinose 688 miliona KM, ali je precizirala da ovdje ima i dugova preduzeća koja su otišla u stečaj ili likvidaciju.

Ona ističe da su za takvo stanje najogovorniji Vlada, poslodavci, kontrolni organi, Inspektorat, Poreska uprava RS-a, koja moraju naći rješenje, kako za radnike, tako i za fondove zdravstva i penzionog osiguranja.

Nakon okruglog stola o temi „Analiza primjene Zakona o radu RS“, Mišić je navela da se ne može donositi novi zakon, a nema odgovornosti za neprimjenjivanje postojećeg.

S druge strane, Predrag Zgonjanin je rekao da Ranka Mišić ne razumije da se sa socijalističkog prešlo u kapitalističko uređenje i da ona koči donošenje novog zakona o radu o kojem poslodavci žele dijalog, za razliku od sindikalaca koji prijete, kako je naveo, ulicom, štrajkovima, revolucijom...

"Društvo se promijenilo. Ne možemo tražiti da ostanu stečena prava u situaciji u kojoj raste broj nezaposlenih ili će se doći u situaciju da se neće ni na koji način moći isplaćivati plaće", rekao je Zgonjanin i odbacio navode sindikalaca da nije dobro zaduživanje kod MMF-a ili Svjetske banke, jer su, kazao je, ti krediti neophodni da se sanira situacija, posebno nakon poplava.

I ministar rada RS-a naveo je da se u Srbiji očekuje donošenje novog zakona o radu, te da će se, koliko bude moguće, razgovarati o dobrim mjerama u toj oblasti.

"Taj zakon čeka buduću Vladu RS-a i sigurno će se o tome voditi dijalog socijalnih partnera pred kraj godine, kada se bude usvajala nova ekonomska politika i bit će uslov nekih partnera da to bude dio programa Vlade", naveo je Petar Đokić.