{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u netransparentnost u javnim nabavkama u zdravstvu

F
7.7.2014. u 17:18
4
6
U RS-u netransparentnost u javnim nabavkama u zdravstvu
4
U RS-u netransparentnost u javnim nabavkama u zdravstvu
Foto: Ilustracija
Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu RS-a zatražio je danas da se bez odlaganja javno rasvjetle sve činjenice koje se odnose na poštovanje Zakona o javnim nabavkama u zdravstvu.
Ovaj reprezentativni sindikat u zdravstvu RS oglasio se saopćenjem povodom netransparentnog postupka javne nabavke na međunarodnom javnom pozivu za finansiranje završetka izgradnje i opremanja Centralnog dijela Južnog krila medicinskog bloka Kliničkog centra Banja Luka, kao i mišljenja sa rezervom na finansijske izvještaje za 2013.godinu za Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Sindikat je, zbog netransparentnosti i uočenih kontradiktornosti u postupku javne nabavke u Kliničkom centru Banja Luka, kao i spornog i netransparentnog prenosa prava svojine na zgradi i opremi sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na Bolnicu Bijeljina u vrijednosti od 70.409.880 KM, zatraži pristup informacijama i svim činjenica koje su dovele do općeg stanja da se u zdravstvu na neprimjeran i vrlo sumnjiv način provode postupci javne nabavke.

Zahtjevaju da se o spornim javnim nabavkama i nalazima Glavne službe za reviziju za Ministarstvo zdravlja RS-a bez odlaganja javno izjasne predsjednica Vlade RS, ministar zdravlja i uprave Kliničkog centra Banja Luka i Bolnice Bjeljina.

Ujedno Unija sindikata javno poziva i nadležna tužilaštva u RS da utvrde postojanje eventualne krivične odgovornosti svih odgovornih lica koji su vršili nabavke, kao i drugih osoba koje su učestvovale u spornim postupcima javnih nabavki u zdravstvu RS-a.

Ponavljaju da zdravstveni radnici bez uplaćenih obaveznih doprinosa godinama pružaju zdravstvene usluge građanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: